Erişilebilirlik

‘Türkiye Gülen’in İadesini Resmen İstedi’


ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Fethullah Gülen’in iadesini Washington’dan resmen talep ettiğini açıkladı.

Bakanlık Sözcüsü Mark Toner, günlük basın brifinginde, 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında olmakla suçlanan ve Pennsylvania eyaletinde yaşayan Fethullah Gülen’in iade sürecinin hangi aşamada olduğuna dair bir soruyu da yanıtladı.

“Türkiye’nin Sayın Gülen’in iadesini talep ettiğini teyit edebiliriz” diyen Toner, ancak talebin 15 Temmuz’daki darbe girişimiyle bağlantılı olmadığını belirtti. Toner, “Resmi bir iade talebi aldık, ama darbe girişimiyle ilgili değil” ifadesini kullandı ancak içerik hakkında daha fazla ayrıntı vermedi.

Türkiye, Gülen’in iadesiyle ilgili Amerikan makamlarına daha önce dosyalar göndermiş ancak Amerikalı yetkililer, bu dosyaları incelediklerini ve henüz resmi iade talebi olarak sınıflandıramayacaklarını kaydetmişti.

Toner, bu incelemelerin neticesinde, Türkiye’nin sunduğu belgelerin resmi iade talebi kapsamına girdiğine kanaat getirildiğini ve şimdi iade talebin değerlendirilmesi aşamasında olduklarını bildirdi. Toner, kararın “son birkaç gün içinde alındığını” söyledi.

Amerikalı sözcünün açıklamaları, Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Türkiye ziyaretinin bir gün öncesine denk geldi. Biden yarın Ankara’ya yapacağı günübirlik ziyarette Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile görüşecek. Joe Biden ayrıca Meclis’teki temasları sırasında 15 Temmuz darbe girişimi sırasında bombalanan yerleri inceleyecek.

Biden’la görüşmelerin ana gündem maddelerinden birinin Fethullah Gülen’in iade sürecinin olması bekleniyor.

Türkiye Washington’dan bu sürecin hızlandırılmasını talep ederken, Amerikan yönetimi yetkilileri, iki ülke arasında 30 yılı aşkın süredir yürürlükte olan bir suçluların iadesi anlaşmasının bulunduğuna dikkati çekerek, Gülen’in iadesi konusunda bu anlaşmadaki usul ve kaidelere göre ve kanıtlar temelinde hareket edeceklerini belirtiyor. Yetkililer, kararı Başkan’ın vermeyeceğini, bunun hukuki bir süreç olduğunu vurguluyor.

Beyaz Saray, ABD Adalet Bakanlığı’ndan bir heyetin Gülen’in iade süreciyle ilgili Ankara’nın sunduğu belgeleri gözden geçirmek üzere bu hafta Türkiye’de temaslarda bulunacağını açıklamıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG