Erişilebilirlik

Türkiye Gülen Kurumlarının Faaliyetlerini Yasaklatmayı Hedefliyor


Türkiye, yabancı ülkelerdeki Fethullah Gülen’le bağlantılı eğitim kuruluşları ve dernekler hakkında kapatma kararı alınması için yoğun diplomasi çabasını sürdürüyor. Anadolu Ajansı aracılığıyla ABD, Almanya gibi pek çok ülkedeki Gülen bağlantılı kuruluşların listesi de kamuoyuyla sıkça paylaşılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Ankara’da Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile ortak basın toplantısında, yabancı ülkelerdeki Gülen bağlantılı kuruluşları yakın takibe aldıklarının işaretini verdi. Erdoğan, “Açıkçası bizim yüreğimiz yanıyor. Bizim yaşadığımız acıları, ihaneti, hayal kırıklığını dostlarımız, kardeşlerimiz yaşamasın istiyoruz. Örgütün ipliğini pazara çıkartmaya kararlıyız. Mücadelemizi hem yurt içinde hem de yurt dışında kararlı bir şekilde sürdüreceğiz,” dedi.

Kazakistan’daki Gülen’e ait okullara ilişkin soru üzerine Erdoğan, “Şu anda Kazakistan'da 33 okulları var. Tüm listeyi kendilerine takdim ettik. Maarif Vakfımız ile Kazakistan Milli Eğitim Bakanlığımızın müşterek çalışmasıyla inşallah Kazakistan'da bu adım atılmış olacak” diye konuştu. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile görüşmesinde okullar hakkında kapatılma kararı alınması beklentisini ilettiğini açıklayan Erdoğan, Kazakistan’da büyük ihtimalle bu yönde adım atılacağını da dile getirdi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’i, “15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında Türkiye’yi ilk ziyaret eden, milletle dayanışmasını açık ve net bir şekilde ortaya koyan ilk devlet başkanı” olarak tanımlayan Erdoğan, “Şüphesiz bu dönemler; gerçek, hasbi, kara gün dostlarıyla diğerlerinin ayrıştığı dönemlerdir. Bağımsızlığından bu yana geçen 25 yılda, her daim Kazakistan’ın yanında yer almış bir ülke olarak, bugün, bu ziyaretle vücut bulan kardeşliği asla unutmayacağız” ifadelerini kullandı.

Kazakistan başta olmak üzere Gülen’e ait kuruluşlara ev sahipliği yapan tüm ülkelere uyarıcı mesajlar verdiği gözlemlenen Erdoğan, “Artık şunu net olarak biliyoruz; FETÖ, sadece Türkiye'ye karşı değil, varlık gösterdiği tüm ülkelere tehdit teşkil ediyor, bunun da bilinmesini isterim. Açıkçası bizim yüreğimiz yanıyor. Bizim yaşadığımız acıları, ihaneti, hayal kırıklığını dostlarımız, kardeşlerimiz yaşamasın istiyoruz,” dedi.

Anadolu Ajansı infografik ile Gülen yapılanmasını anlatıyor

Bu arada hükümet, yabancı ülkelerdeki Gülen yapılanmasını ortaya koymak amacıyla Anadolu Ajansı (AA) aracılığıyla detaylı haber ve haber grafikleri çalışmaları hazırlıyor.

Anadolu Ajansı’nın hazırladığı info-grafiklere göre; Fethullah Gülen bağlantılı olarak ABD’de 140 civarında okul bulunuyor. Yaklaşık 60 bin öğrenciye ders verilen okullardan yıllık 500 milyon dolarlık gelir elde edildiği belirtiliyor.

Almanya’daki Gülen yapılanmasıyla ilgili 24 okul, 150 kurs, 300 dernek ve 3 bin şirket gibi çarpıcı rakamlar verildiği görülüyor.

İngiltere’de ise, Akın İpek ve Mustafa Yeşil’in finansman kaynakları olduğuna işaret ediliyor. 1994 yılından itibaren İngiltere’de eğitim kurumları oluşturulduğu anlatılıyor.

Avusturya’da 50’inin üzerinde kreş ve çocuk bakım evi, 8 eyalette şubesi olan Phoenix okulları ve çok sayıda dershaneler Gülen bağlantılı kurumlar olarak listeleniyor.

Bu arada geçtiğimiz hafta Pakistan Başbakanı Navaz Şerif’in talimatı üzerine ülkede bulunan Fethullah Gülen’ e ait 21 okulun kapatılacağı basına yansımıştı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG