Erişilebilirlik

'Türkiye Global Ekonominin Yavaşlamasının Parçası'


'Türkiye Global Ekonominin Yavaşlamasının Parçası'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:12:10 0:00

Moody’s’in son Türkiye raporunu soğukkanlı algılamak gerektiğine dikkat çeken Tunç Dayıoğlu, ”Ne olursa olsun maalesef güneyimizde var olan sıcak bir sıkıntı var. Bunun yanı sıra bütün global ekonomide bir yavaşlama var. Ve Türkiye de dolayısıyla bu yavaşlamanın bir parçası. Yine çok iyi durumdayız, büyük ihtimalle diğer birçok ülkeye ve ekonomiye göre yine de bazı yavaşlamalar var. Bütün bunları hesaba kattığınız zaman Moody’s’in böyle bir reaksiyon göstermesi çok da büyük bir sürpriz değil.” yorumunda bulundu.

Moody’s ile ilişkilerin biraz daha sıcak tutulması ve planların açıklanmasıyla negatif gibi görünen algıyı çok daha pozitif bir hale getirilebileceğine dikkat çeken Tunç Dayıoğlu,

“Moody’s bizim notumuzu düşürdüğü zaman bunun en büyük etkisi borçlanma üzerine. Çünkü Türkiye halen dışarıdan borçlanma ihtiyacı olan bir ekonomi, bu da zaten büyüme hızını daha hızlı yapan faktörlerden biri, gereksinimlerinden biri” dedi.

Reytingin düşmesinin borçlanma faizine etkisine de değinen Dayıoğlu tüm dünyada faizlerin düşük olduğunu hatırlattı.

“Siz bir yatırımcı olarak bu bonoları satın aldığınızda üzerine faiz ödemeniz gerekiyor. Faiz almak yerine. Böyle bir ortamda faiziniz biraz artsa bile Türkiye gibi yüzde 3 ve üzeri büyüyen bir ülke için çok çok büyük bir sıkıntı değil” diye konuştu.

“Bununla ilgili daha savaşçıl bir politika geliştirdiğiniz zaman ister istemez şimşekler üzerinizde oluyor. Oysa bunun yerine biraz daha sakin kalarak Moody’s’e durumu açıklayarak ve bunu değiştirmek için ne tip planlarımız olduğunu açıklayarak ben bu negatifi pozitife çevirebileceğimiz” dedi.

Dünyadaki bonoların yüzde 50 si eksi negatif faiz getirirken Türkiye sınırlı sayıda pozitif getiren ülkelerden bir tanesi olduğunu ifade eden Dayıoğlu

“Bu negatif gibi görünse de bunu kendi lehimize çevirecek politikalarla yaklaşmak çok daha akılcı olacak” şfadelerini kullandı.

IMF’in raporlarında yer verdiği rakamların çok doğru olmasa da gerçekten önem taşıdığına dikkat çeken Dayıoğlu, ‘’Bir yatırımcı için en önemli unsur güvendir.’’ diyerek, esas önemli olanın ise toplantıların yatırımcılarla politikacıları bir araya getiren bir zemin oluşturması olduğunu söyledi.

Dayıoğlu ayrıca petroldeki düşüşün Türkiye’yi petrolü ihraç eden ülkelere göre daha olumlu etkilediğine işaret etti.

Dayıoğlu’na göre Türkiye açısından bir başka olumlu gelişme de dünya ekonomik büyümesinin yavaşlamasıyla FED’in faizleri artırmaması olduğunu belirtti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG