Erişilebilirlik

Türkiye Gazze’ye 'Yüzer Santral' Gönderiyor


Beyt Lahiya'da acil serviste bekleyen bir Filistinli çocuk
Beyt Lahiya'da acil serviste bekleyen bir Filistinli çocuk

Türkiye, abluka altındaki Gazze'de çöken elektrik şebekesinin hastanelerde yaralıların tedavisini zorlaştırması nedeniyle Gazze'ye gemiye yerleştirilmiş enerji santrali göndermek istediğini açıkladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ankara’da bir araya geldiği Filistin Enerji Bakanı Dr. Omer Kittaneh’le Gazze'nin enerji sıkıntısını gündeme taşıdı.

Gazze'de enerji sisteminin tamamen çöktüğünü, santraller ve iletim hatlarının bombalandığını kaydeden Yıldız, Bakan Kittaneh ile Filistin'de neler yapılması gerektiğini değerlendirdiklerini söyledi.

İsrail ile Türkiye arasında yürütülen enerji alanındaki diplomatik ilişkileri açıklayan Yıldız, şunları dile getirdi:

"Kısa vadede gerekli izinlerin oluşmasıyla 100 megavatlık yüzer bir santralin, geminin oraya özel sektör aracılığıyla ulaştırılması ve Gazze'de bir balıkçı limanında demirleyerek enerji üretilip verilmesini amaçlıyoruz. En seri çözüm bu. Çünkü İsrail'den gelen 10 ayrı hat bombalandı ve oradaki 120 megavatlık güçten oldu Gazze. Kendi içindeki santral vuruldu ve çalışamaz hale geldi. Dolayısıyla orada orta ve uzun vadede yapılacak santraller üretime geçene kadar 2-3 ay içerisinde bu geminin oraya yanaşması lazım. Bu, İsrail'in ablukasını, enerji sektörüyle alakalı ambargosunu askıya alması anlamına gelir. Türkiye'nin enerji politikaları, barışın gerekçesi olarak kullanılması yönündedir."

Gazze'de günde sadece 4 saat elektrik verilebildiğini vurgulayan Yıldız, "Yaşlılar, hastalar var. Bunlar İslami konular değil, aynı zamanda insani konular. Hastanelerin, okulların elektrik ihtiyacını mutlaka karşılamamız lazım. İsrail yönetiminin elektrik teminiyle alakalı yaklaşımlarının bulundukları noktadan daha farklı olacağına inanıyorum. Bu insani bir durum" dedi. Yıldız, İsrail'in izin vermesi halinde yüzer gemi ile enerji desteği için hazır olacaklarını savundu.

Gazze'de doğalgaz rezervleri bulunduğunu anlatan Yıldız, Türkiye'nin oradaki doğalgaz rezervleri için de üretici olmak için gayret sarf edeceğini ve ihalelere katılacağını da açıkladı.

Filistinli Bakan: ‘Enerji altyapımız yeryüzünden silindi’

İsrail'in ateşkes varken dahi saldırılarını sürdürdüğünü kaydeden Kittaneh, şunları söyledi:

"Günlük olarak binlerce yaralıyı hastanede ziyaret ediyoruz. Geçen hafta Kudüs'teki bir hastanede 8 yaşında bir çocuk vardı. Çocuk hastanede narkozun etkisinden uyandığında 2 ayağını kaybettiğini gördü. Kimse onu koşmaya ikna edemedi, kimseyle konuşmadı. Durumu biraz iyileştiğinde bir kağıt ve kalem istedi. İsrail savaş uçakları ve uçakların bombalarıyla ölen çocukları çizdi. Bir neslin katledildiği bilinsin diye söylüyorum. Onbinlerce ev, büyük bir depremdeki gibi yerle bir oldu, bütün altyapı yerle bir oldu. Özellikle enerji altyapısı yeryüzünden silindi."

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG