Erişilebilirlik

Türkiye Gazze Filosuna Karşı İsrail'le İşbirliği Yaptı mı?


Türkiye Gazze Filosuna Karşı İsrail'le İşbirliği Yaptı mı?
Türkiye Gazze Filosuna Karşı İsrail'le İşbirliği Yaptı mı?

“Dignite al Karama” adlı 19 metrelik teknenin dün gece gizlice Yunanistan’dan ayrıldığı öğrenildi. Teknenin 8 yolcusu arasında Fransa’nın solcu cumhurbaşkanı adayı Olivier Besancenot, Yeşil Partili Avrupa milletvekili Nicole Kiil-Nielsenve ünlü sendikacı Annick Coupe da var.

“Gazze İçin Bir Tekne” örgütü sözcüsü Jean-Claude Lefort, yakıt ve yiyecek alan teknenin dün gece sessizce limandan ayrıldığını ve birkaç gün içinde Gazze’ye ulaşacağını açıkladı.

Sözcü, İsrail’in askeri müdahalesine karşı Fransa Dışişleri Bakanlığından koruma istediklerini söyledi ve limandan nasıl gizlice ayrıldıkları yolundaki bir soruya “Diğer gemiler gibi Pire’de değildik” diye cevap verdi.

Yunanistan Kıyı Koruması dün içinde Türkiye, Kanada, Belçika, İtalya ve İsviçre’den 30 eylemcinin bulunduğu Kanada gemisini durdurarak Girit’e dönmeye zorladı.

Atina hükümeti Gazze’ye yardım filosuna bağlı gemilerin limanlarından ayrılmasını yasaklamış, Amerikan bayraklı bir geminin kaptanını da limandan izinsiz ayrılmaya çalıştığı gerekçesiyle kısa bir süre gözaltında tutmuştu.

İsrail ablukası nedeniyle 1,5 milyon Filistinli yıllardır ihtiyaçlarını Mısır sınırının altına kazılmış tünellerden karşılıyor. İsrail'in 2009 yılındaki saldırısı 1,300 Filistinlinin ölümüne ve kentlerin yerle bir olmasına sebep olmuştu.

Türkiye Gazze Filosuna Karşı İsrail'le İşbirliği Yaptı mı?
Türkiye Gazze Filosuna Karşı İsrail'le İşbirliği Yaptı mı?

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı ve kendi bakanlığının yoğun girişimleri sonucu Yunanistan, Kıbrıs ve Türk hükümetlerinin yardım filosuna karşı önlem aldıklarını söyledi.

Başbakan Binyamin Netanyahu 9 Türk eylemcinin öldürüldüğü Mavi Marmara saldırısından beri Atina hükümetiyle siyasi ve askeri ilişkilerini artırmaya çalışıyor. Netanyahu, Gazze Filosunu karşı aldığı önlemler için geçen hafta Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreou’ya adını vererek şahsen teşekkür etti.

Nitekim Güney Kıbrıs limanlarından Gazze’ye yolculuğu yasaklarken Türkiye de Mavi Marmara’yı filodan geri çekti. Başbakan Netanyahu’nun sözcüsü Mark Regev, eylemcilerin meşruluğunu yitirdiği görüşünde.

Maliye Bakanı Yuval Steinitz, İsrail Radyosuna verdiği demeçte filonun hareketinin önlenmesini büyük bir başarı olarak niteledi “bu sefer akıllıca hareket ettik” dedi.

Amerikalı eylemcilerden Medea Benjamin ise, derme çatma teknelerden oluşan küçük bir filoyla 300 silahsız eylemcinin İsrail’i dehşete düşürmekle kalmadığını, tüm dünyanın dikkatlerini yine Gazze’ye çekmeyi başardığını söyledi.

İsrail’in Gazze’ye kara ve denizde uyguladığı ablukayı delmeye çalışan filoda on kadar gemi bulunuyor. Gemilerden ikisi sabotaj yapıldığı için, diğerleri ise yasak nedeniyle Pire limanında mahsur kalmış durumda.

Öte yandan BM’in Mavi Marmara raporunu yayınlamasına birkaç gün kala Türkiye ile İsrail arasında yoğun bir pazarlık yapıldığı öğrenildi. İsrail gazetelerine göre, Amerika raporun son metni üzerinde anlaşmaya varmaları için iki ülkeye ağır baskı yapıyor.

Anlaşma sağlanamazsa rapor Perşembe günü şimdiki şekliyle yayınlanacak ki, mevcut metnin iki ülke arasındaki gerginliğin daha yıllarca sürmesine yol açacağı ileri sürülüyor. Anlaşma sağlanırsa metin iki tarafı da memnun edecek şekilde yumuşatılacak.

Raporda, İsrail’in Mavi Marmara’ya müdahalesinin meşru olduğu ancak aşırı kuvvete başvurulduğu iddia ediliyor. BM raporunda, Türk hükümetinin filodaki rolü ve Mavi Marmara’yı gönderen İHH’nin (İnsan Hakları ve Hizmet Derneği) Hamas’la ilişkileri konusunda da iddialar var.

Diplomatlara göre İsrail hükümeti Türkiye’den özür dilemek için Türkçe “özür” İbranice ise başka anlama da gelen bir sözcük bulmaya çalışıyor.

XS
SM
MD
LG