Erişilebilirlik

Türkiye Futbol Şiddetini Tartışıyor


Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı, Fenerbahçe kafilesinin Rizespor deplasmanından dönerken uğradığı silahlı saldırıyla ilgili olarak "adam öldürmeye teşebbüs, olası kasıtla birden fazla kişiyi öldürmeye teşebbüs ve mala zarar verme" suçlarından soruşturma başlattı

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, olay yerinde delil olma ihtimali olan materyaller ve bir av tüfeği bulunduğu belirtildi. Tüfeğin saldırıda kullanılıp kullanılmadığı balistik incelemenin tamamlanmasının ardından kesinlik kazanacak.

Ligler bir hafta ertelendi

Spor Bakanı Çağatay Kılıç, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören ve Kulüpler Birliği Başkanı Göksel Gümüşdağ bugün olağanüstü bir toplantı yaparak süreci değerlendirdi. Toplantının ardından Futbol Federasyonu liglerin bir hafta ertelendiğini açıkladı.

Fenerbahçe: ‘Saldırı aydınlanıncaya kadar maçlar iptal’

Fenerbahçe Yönetim Kurulu ise bugün yaptığı basın toplantısında saldırı aydınlanıncaya kadar Fenerbahçe futbol takımının sahaya çıkmayacağını açıkladı.

Fenerbahçe Yönetim Kurulu üyesi Tolga Aytöre, ‘bu eylemin amacı çok acıktır, 41 kişi öldürülmek istenmiştir. Bu olay Fenerbahçe'ye düzenlenen bir suikasttır. Fenerbahçe Yönetim Kurulu olarak bu eylemi, bir bölgeye, kendi insanımıza mal etmek gibi bir düşüncemiz yoktur. Bu Trabzonspor odaklı bir eylem değildir, terör eylemidir’ dedi.

Fenerbahçe: ‘Hiçbir şampiyonluk candan değerli değil’

Sporda can güvenliği kalmadığına dikkat çeken Fenerbahçeli yönetici, artık bu müsabakaları oynamanın anlamı olmadığını söyledi. Aytöre, ‘hiçbir şampiyonluk, bir candan daha önemli değil. Bizim bu ligleri şu kadar erteleyin diye bir talebimiz yok, şampiyonluğun da bir önemi yok. Önemli olan bu sporun can güvenliği altında yapılmasıdır. Amaçlanan her ne olursa olsun, bir toplumsal zıtlaşmanın hiçbir yerinde Fenerbahçe olmayacaktır. Camiaları, toplumsal zıtlaşmanın parçası yapmamak için elimizden geleni yapacağız, bugüne kadar da yaptık. Terörize eylemleri ortadan kaldırmak için elbirliği ile bir şeyler yapmamız gerekiyor’ diye konuştu.

‘Saldırı İstanbul Cumhuriyet Savcısı’nın evinin yakınında yapıldı’

Trabzonspor Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu ise dün akşam yaptığı açıklamada olayın Trabzon ve Trabzonspor’la ilgili olmadığını söyledi. Hacıosmanoğlu, ‘bu bir üst akılın işidir. Böylesi bir olayı hiçbir Trabzonlu kabul etmez. Bekleyelim. Adli makamlar çalışıyor. Sonucunu görelim. Yapacaklarımız vardır. Bu sporla, insanlıkla, adamlıkla bağdaşmayan bir durum. İnşallah dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir takımın başına bir daha gelmez’ dedi.

Saldırının ardında ‘bir üst akıl’ olduğunu vurgulayan Hacıosmanoğlu’nun ifadesinde bir başka dikkat çekici ayrıntı, saldırının İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı’nın evine yakın olduğunu söylemesi oldu.

Trabzonspor Başkanı, ‘ülkeyi farklı bir yere çekmeye çalışanlar, bu çatışmaların paralelinde bu olayların Trabzon'da olması, olayın olduğu yer de İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı'nın olduğu eve çok yakın. Hacısalihoğlu'nun evinin çok yakını. Kendi evinin olduğu mevki orası’ dedi.

CHP ve MHP: Saldırı planlı ve şüpheli

Fenerbahçe Futbol Takımı’na yönelik saldırı siyasette de tepkiyle karşılandı. Muhalefet milletvekilleri, yaşanan olayı seçim öncesi provokasyon girişimlerinden biri olarak yorumladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, ‘7 Haziran’a kadar kaostan başka şiddetten başka besleneceği hiçbir şey kalmamıştır. O nedenle ben buradan bir kez daha halkımızı uyarıyorum hiçbir provokasyona teslim olmayın. AKP’nin bundan başka seçeneği kalmamıştır. Kendilerine daha önce de kumpas yapılmıştır takım yöneticilerine karşı tam da seçim öncesinde Fenerbahçe oyuncularına karşı katliam girişimi yapılmıştır’ dedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise bu saldırının toplumsal şiddeti gözler önüne serdiğini söyledi. Vural, ‘şiddet adeta güç medeniyetinin yansıması olarak ortaya çıkıyor. Herkes sorumluluk üstlenmeli. Türkiye değerlerinden uzaklaşıyor ve savrulmaya başladı. Toplum giderek nefes alamaz hale geliyor. Bu gidişat, gidişat değil. Türkiye’nin huzura ihtiyacı var. Nasıl yönetildiği ve nereye savrulduğu bakımdan da önemli’ diye konuştu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG