Erişilebilirlik

Türkiye Dış Ticarette Euro ve Dolar’ı Devre Dışı Bırakmak İstiyor


Türkiye’de ekonomiye ilişkin endişeler artıyor. Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlığında cuma günü olağanüstü olarak toplanan Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda alınan kararlar başbakanın yarın başlayacak Rusya seyahatinden dönüşü sonrası perşembe günü açıklanacak.

Son bir ayda %13’ten fazla değer kazanan dolar kurundaki yükselişi engellemek için cumhurbaşkanlığı çevreleri hem kurumların hem de vatandaşın dolar veya euro biriktirmekten vazgeçerek başta TL olmak üzere alternatif yatırım araçlarına yönelmesi görüşünde.

Yalçın Topçu: "Bizi Sevr noktasına döndürmek istiyorlar, bundan daha kara gün mü var?"

Dün İstanbul’da Down Sendromlular Derneği’nin düzenlediği toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, durumun ciddiyetini şu sözlerle açıkladı:

“Biz İstiklal Savaşı'nı da malımızla, canımızla vermişiz. Yastığımızın altında yatan doları ne için saklarız, kara günler için. Bundan daha kara gün var mı? 77 düvel etrafımızı sarmalamış, bizi Sevr noktasına geri döndürmeye çalışıyorlar. Bu kara günden el ele çıkacağız.”

Erdoğan: "Benim milletin yastık altında ne var ne yok TL’ye çevirmeye başladı"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da geçen hafta yaptığı açıklamalarla bu görüşe itibar ettiğini dile getirdi. Erdoğan bugün Kayseri’de 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül için kurulan müzenin açılışında yaptığı bu konuşmada bir kez daha bu konuya dikkat çekti.

Erdoğan, “Tankla, tüfekle, helikopterlerle, F-16'larla bizi yıkamayanlar şimdi ‘ekonomik darbeyle nasıl yıkarız?’, bu yola girdiler. Şimdi ben Kayseri'den tüm Türkiye'ye sesleniyorum. Yastık altında dövizi olan kardeşlerim, doları, avrosu olanlar; diyorum ki bu paraları altına ve Türk Lirası'na yatırın. Döndürün Türk Lirası'na. Milliyiz biz, yerliyiz biz. Bizim Türk Liramız bereketlidir. Karşılıksız para basıyorlar. Biz karşılıksız para basmıyoruz. Benim milletim şurada 3-4 gün içerisinde yastığının altında ne var ne yok Türk Lirası'na çevirmeye başladı” dedi.

Erdoğan: "Rusya, Çin ve İran’la alışverişlerimizi TL ile yapmak üzere adımlar attık"

Erdoğan, Türkiye’nin Rusya Federasyonu, Çin Halk Cumhuriyeti ve İran İslam Cumhuriyeti ile yapacağı dış ticarette Türk Lirası kullanılması için çalışmaların sürdüğünü de açıkladı.

“Bu arada biz Rusya, Çin, İran buralarla da alışverişlerimizi yerli parayla yapmak üzere adımlar attık. İnşallah yarın akşam Başbakanımız Rusya'ya gidiyor. O bölgede dolaşacaklar. Oralarla ticaretimizi yerli parayla yapmanın adımlarını atacağız. Onlardan bir şey alıyorsak onların parasıyla, onlar bizden alırken, bizim paramızla alışveriş yapacaklar. Merkez Bankalarımıza talimatı verdik. Onun için bu oyunlar tutmayacak. Bu oyunların karşısında biz de kendi oyunumuzu oynayacağız. Çin'le, İran'la hepsiyle.”

Kılıçdaroğlu: Aldıkları rüşveti bozdursalar vallahi ekonomideki kriz biter

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “yastık altındaki dolarları, euroları bozdurun bunun yerine altın ve TL’ye yatırım yapın” önerisine en net tepki ana muhalefetten geldi. Ankara’da “Büyük Anadolu Buluşması” toplantısında bu konuyu gündeme getiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Arena Kapalı Salonu’nu dolduranlara “yastığının altında dolar saklayan vatandaşlar bir el kaldırın da bakalım kaç kişi var?” diye seslendi.

CHP lideri, “Milletin çoluk-çocuğu işsiz. Eğer siz dolar bozduracak adam arıyorsanız o ayakkabı kutularına dolar istif eden adama söyleyeceksiniz. Hani telefon ediyordu ya, ‘Oğlum, dolarları bozdurdun mu’ diyor, ‘Hayır babacığım, az miktarda kaldı’, ‘Ne kadar kaldı’, ‘30 milyon avro, 40 milyon avro kaldı’. Niye ona demiyorsun, ‘Oğlum şu dolarları, avroları bozdur’ diye. Dönüp millete soruyorsun, milletin cebinde bırak doları Türk lirası kalmadı. Korkarım ekonomik krizin faturasını da size çıkaracaklar. Aldıkları rüşveti bozdursalar vallahi ekonomideki kriz biter. Yolsuzluğu, çaldıkları dolarları, avroları bozdursalar Türkiye’de dolar sorunu olmaz” dedi.

Binali Yıldırım: Hükümetimiz gereken tedbirleri de vazgeçmeden alacaktır

Bugüne kadar ekonomideki krizlerin küresel dalgalanmadan olduğunu söyleyen Başbakan Binali Yıldırım bugün hükümetin gereken önlemleri alacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’la birlikte Abdullah Gül Müzesi’nin açılışına katılan Yıldırım, “Şimdi hiç şüpheniz olmasın. Türk ekonomisi her türlü saldırıya, tezgaha karşı güçlüdür. Hükümetimiz gereken tedbirleri de vazgeçmeden alacaktır. Bugünler gelip, geçecek ve AK Parti iktidarı 'durmak yok, yola devam' diye hizmetlere devam edecektir” dedi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG