Erişilebilirlik

'Türkiye Dış Politikada Geri Planda Kaldı'


'Türkiye Dış Politikada Geri Planda Kaldı'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:13:17 0:00

Amerika’nın Sesi canlı yayınına konuk olan Washington'daki küresel makro, siyasi ve ekonomik risk analiz şirketi Sidar Global Advisors'ın kurucu ve yöneticisi Cenk Sidar, “Türkiye’nin uluslararası toplumla daha fazla birlikte hareket etmesi gerekiyor” diyor

2014 yılı Amerika açısından birçok dış siyaset başlığının belirdiği, değişik uluslararası krizlerle mücadele gerektiren bir yıl oldu. Biz de Washington’u geride bırakmak üzere olduğumuz yılda çözüm bulma yolunda zorlayan dış siyaset başlıklarının bir bölümünü uzman bir isimle, Krizde Washington’da bulunan küresel makro, siyasi ve ekonomik risk analiz şirketi Sidar Global Advisors kurucu ve yöneticisi Cenk Sidar’la konuştuk.

Amerika’nın Sesi’nin Washington’dan yapılan canlı yayınında Selin Süer Ünlü’nün konuğu olan Cenk Sidar, IŞİD’le mücadele, İran’la müzakereler, düşen petrol fiyatlarının küresel ekonomiye etkisi ve Türk dış politikasının yönüyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

IŞİD’le Mücadelede Türkiye ve Amerika’nın Çıkarları Örtüşüyor mu?

Cenk Sidar bu soruyu şöyle yanıtlıyor:

“Türkiye ve Amerika arasındaki işbirliğinin fiiliyata döküldüğünü söylemek zor. Prensip olarak tabii ki IŞİD’le mücadele konusunda bir anlaşma mevcut ama muhaliflerin eğitilmesinin ötesinde daha fazla bir angajmana iki tarafın da sıcak baktığını söylemek zor. Türkiye de Washington’dan özellikle Esad’la mücadele konusunda daha net bir pozisyon ortaya koymasını bekliyor.”

Obama Yönetimi “Asker Göndermeme Politikasından Vazgeçer mi?

Sidar, “2015’te de Ortadoğu’da Amerikan askeri (kara kuvvetleri) göreceğimizi sanmıyorum. Ancak bunun baştan ifade edilmesini Cumhuriyetçiler eleştiriyor” diyor ve Cumhuriyetçilerin Washington’un düşmana kozunu gösterdiği yönündeki eleştirilerini hatırlatıyor.

“Peki İran’la müzakerelerin ertelenmiş olması Amerikan iç siyasetinde nasıl bir etki yaratır?” sorusunu yöneltiyoruz Cenk Sidar’a. Uzman, konuyu şöyle yanıtlıyor:

“P5+1’in de İran’ın da nükleer müzakerelerde bir çözüme ihtiyacı var. İran’la olan müzakerelerin sadece Demokratların değil, Amerika’nın ulusal çıkarlarıyla örtüştüğü ve bu konudaki çözümün herkes tarafından arzu edildiğine şahit olabiliriz. Müzakereler, tarih uzatılsa da devam ediyor. Beklentiler bir şekilde bu anlaşmaya ulaşılabileceği yönünde. Her ne kadar Cumhuriyetçiler bu konuda bir sorun olarak ortaya çıkabilme ihtimaline sahip olsalar da ben yine de Cumhuriyetçi kanattan olumsuz bir adım beklemiyorum. İran ekonomisi için düşen petrol fiyatları ciddi bir alarm sinyali veriyor. Ancak küresel enerji piyasalarına entegre olmadıkları için düşen fiyatlardan ziyade asıl sorun yaptırımlar ve hatta ağırlaştırılmış yaptırımlarla karşılaşma ihtimali.”

Petrol Fiyatlarının Düşmesi Rusya’yı Nasıl Etkiliyor?

Sidar: “Rusya’nın petrol fiyatlarının düşmesinden olumsuz etkilendi. Faizlerin yüzde 11’den yüzde 17’ye artırılması da bu eksende alınmış bir karardı. Rusya ekonomisini tehdit eden birinci unsursa Rusya’ya yönelik yaptırımlar. Hem jeopolitik hem de ekonomik olarak ciddi sorunlar yaşabilir Putin yönetimi.”

Bölgesel Krizler Türkiye’nin Dış Politikasını Ne Yönde Etkiler?

Sidar Global Advisors kurucu ve yöneticisi Cenk Sidar şöyle yanıtlıyor bu sorumuzu:

“Bölgedeki bütün problemler, Rusya krizi, Ukrayna, İran, Suriye, Irak’ta yaşananlar hem Türkiye’nin kendi istikrarını hem de ekonomisini ciddi tehdit altına sokan parametreler. 2014’te Türkiye’nin dış politikada biraz daha geri planda kaldığını ve kendi sorunlarına yoğunlaştığını bu nedenle giderek de izole olduğunu görüyoruz. Türkiye neredeyse 2 milyon Suriyeli mülteciyi finanse ediyor bugün. Bu yüzden bu konudaki taleplerinde de haklı. Fakat hem Suriye hem de Irak meselesinde Türkiye’nin uluslararası toplumla daha fazla birlikte hareket etmesi gerekiyor.”

Cenk Sidar’la söyleşimizi tüm ayrıntılarıyla yukarıdaki video dosyasından izleyebilirsiniz.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG