Erişilebilirlik

Türkiye ‘Dini Özgürlükler’ Raporunun İzleme Listesinde


Amerikan Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu, İran, Eritre ve Burma’nın aralarında bulunduğu 13 ülkede “din özgürlüklerinin ihlal edildiğini” açıkladı.

Komisyonun raporunda dini özgürlüklerin ihlal edildiği ülkeler arasında Çin, Irak, Nijerya, Kuzey Kore, Pakistan, Suudi Arabistan, Sudan, Türkmenistan, Özbekistan ve Vietnam da yer alıyor.

Yıllık dini özgürlükler raporunu bugün yayınlayan Komisyon, bu ülkelerin bazılarında hükümetlerin dini özgürlükleri ihlal edenleri cezalandırmakta başarısız kaldığını belirtiyor. Bazı ülkelerde ise azınlıktaki dini toplulukları bastırmak için devlet ideolojisinin kullanıldığı kaydediliyor.

Komisyon, raporunda, Amerika Dışişleri Bakanlığı’na bu 13 ülkeyi “kaygı veren ülkeler” olarak nitelendirmesini tavsiye ediyor. Bu, listedeki ülkelere karşı yaptırım uygulanması olasılığını gündeme getiriyor.

Raporda izleme listesinde yer alan ülkeler arasında Türkiye de var. Aynı listede yer alan diğer ülkelerden bazılarıysa Tacikistan, Endonezya, Mısır ve Somali.

İzleme listesindeki ülkelerin dini özgürlüklerin ciddi biçimde ihlal edilmesi olasılığına karşı yakından izlenmesi öneriliyor.

Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu, Amerikan Kongresi tarafından oluşturulan bağımsız bir panel ve Amerikan hükümetinden aldığı fonlarla çalışıyor.

XS
SM
MD
LG