Erişilebilirlik

Türkiye'den İsrail'e Sert Tepki


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsrail'in 'Ateşkesi Türkiye engelledi ' iddiasını yalanlarken, İsrail'i soykırım yapmakla suçlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'İsrail'le ilişkiler düzelmez' dedi. Muhalefet de İsrail'e ve hükümete tepkili

İsrail’in Filistin’e karşı başlattığı kara saldırısı ve İsrail’in saldırıları sonucu ölen çocuk fotoğraflarının yayılmasının ardından Türkiye ayağa kalktı. Dün gece İsrail saldırılarını protesto edenler İsrail başkonsolosunun kaldığı rezidansa kadar ulaşırken Türkiye’nin zirvesinden de yapılan açıklamalarda sertliğin dozu artıyor.

Gül: BM Güvenlik Konseyi İsrail’in saldırganlığını durdursun

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bugün toplanacak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden İsrail’i saldırganlığını durdurmak için bir açıklama beklentisi içinde.

Tarabya Merkez Camii’nde kıldığı Cuma namazı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, ‘masum çocuklar kumsallarda bütün dünyanın gözü önünde öldürülmeye devam etti. Maalesef vicdanlar buna karşı bazı kesimlerde suskun kaldı. Bunlar derin bir üzüntü yaratmakta. Özellikle İsrail'in bu kural tanımaz saldırganlığı sadece Filistin'de değil dünyanın her tarafında da nefret tohumlarını saçmakta ve dünyanın radikalleşmesinde İsrail'in çok büyük bir sorumluluğu olmaktadır. Bir tarafta yaşanan insani acılar, bir tarafta zulüm ve saldırganlık bir an önce durması gerekir. İsrail’in bu saldırganlığı durdurulmazsa çok büyük olaylara gebedir’ dedi.

Gül: İsrail’in ateşkesi Türkiye engelledi iddiası haksız

Gül, İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman’ın ateşkesi Türkiye ve Katar önledi’ iddiasını da net bir dille yalandı. Bu iddiayı kalıcı barışın sağlanması için yoğun çaba sarfeden Türkiye’ye karşı haksız olarak niteleyen Cumhurbaşkanı, şöyle konuştu:

’2012’deki mutabakata en kısa süre içinde dönülmesini, iki devletli vizyonun muhafaza edilmesini söylemiştik. Türkiye’nin gür sesinden rahatsız olanların olumsuz bir tavrı olarak görüyorum.’

Erdoğan: Çocukları öldürmesini iyi bilen İsrail, soykırım yapıyor

İstanbul’da Cuma namazı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail’in Gazze’de soykırım yaptığını söyledi. Erdoğan, ‘çocukları en iyi öldürmesini bilen devlet; İsrail'dir. Bunu ben daha önce Davos'ta söylemiştim. 'Siz çocukları öldürmesini iyi bilirsiniz' demiştim. O zaman hatırlarsanız yine plajda çocukları vurmuşlardı, şimdi yine plajda öldürdüler bombalarla. İslam dünyası İsrail'e karşı tavrını ortaya net koymadığı sürece bu sıkıntıları daha çok sürecektir’ dedi.

İsrail, Hamas ve Fetih arasındaki ulusal mutabakat hükümetinin kurulmasını arzu etmediğini söyleyen Erdoğan, Mısır Devlet Başkanı Sisi’yi de sert bir dille eleştirdi.

Erdoğan: Darbeci Sisi, İsrail’e meşruiyet kazandırmaya çalışıyor

Başbakan, ‘Sisi taraf mıdır? Sisi kendisi zalimdir çünkü darbecidir. Diğerlerinden farkı yok. Hamas’ın gıda yardım yollarını kapatan odur. Sen Mısır olarak taraf değilsin ki. Olacaksan arabulucu ol. Taraf Filistin’dir, Gazze’dir. Mısır’a meşruiyet kazandırmaya çalışıyorlar. Darbeci hükümet kendisi çaldı kendisi oynadı kendisini seçtirdi. Demokrasi bu mudur? Soruyorum size. Güdümlü demokrasi ile barışı yakalayamazsınız’ diye konuştu.

Erdoğan: Türkiye-İsrail ilişkileri normalleşmez

Türkiye’nin Mavi Marmara saldırısından sonra İsrail’den üç talebi olduğunu, bu taleplerden ‘özür’ün ABD başkanı Barrack Obama’nın şahitliğinde yerine getirildiğini belirten Erdoğan, tazminat ve Filistin’e yönelik ablukanın kaldırılması gerçekleşmeden Türkiye-İsrail ilişkilerin normalleşmeyeceğini ifade etti.

Kılıçdaroğlu: Tüm dünya Gazze’ye karşı duyarlı olmalı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da ateşkes ve kalıcı barış için tüm dünyaya çağrıda bulundu. CHP lideri, ‘bu barışın sağlanması için CHP’nin üzerine düşen ne varsa yerine getireceğiz. Grubumuzun önerisiyle tüm partilerin katılımıyla bir bildiri kabul edilecek. Tüm dünyanın bu insanlık durumuna duyarlı olması gerekir. Yapılması gereken, Gazze’ye Filistin halkına insani yardım için kanalların açılması gerekir’ diye konuştu.

CHP lideri: AKP iktidarı kendini sorgulamalı

Kılıçdaroğlu’na göre, Türkiye’nin Ortadoğu’da güçlü bir aktör olarak arabulucu rolü oynayamamasının nedeni AKP hükümetinin dış politikayı iç politikaya malzeme etmesi.

Ana muhalefet partisi lideri, ‘bunu yaparsanız açmazlarla karşı karşıya kalırsınız. Türkiye’nin temel açmazı bu. Başbakan Erdoğan, Türkiye’yi açmaza sokmuştur. Türkiye’nin cumhuriyet tarihi boyunca Ortadoğu’da oluşturduğu güçlü devlet imajı yara almıştır. Siyasal iktidarın dönüp kendisini sorgulaması gerekir’ dedi.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG