Erişilebilirlik

Türkiye'deki Soruşturma Krizi Alman Basınında


Almanya’da Noel tatili nedeniyle Salı gününden bu yana gazeteler çıkmadı ancak bugün yaşamın normalleşmesiyle Türkiye’de yürütülen yolsuzluk ve rüşvet operasyonu ve hükümet krizi Alman basınında da ana haber olarak manşetlere girdi

Almanya’da Noel tatili nedeniyle Salı gününden bu yana gazeteler çıkmadı, televizyonlardaki haberler ise çok kısa olarak yayınlandı. O yüzden kamuoyu Türkiye’deki baş döndürücü hızdaki siyasi gelişmeleri pek takip edemedi.

Ancak bugün yaşamın normalleşmesiyle Türkiye’de yürütülen yolsuzluk ve rüşvet operasyonu ve bu kapsamda yaşanan hükümet krizi Alman basınında da ana haber olarak manşetlere girdi.

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Die Zeit, yaşananları “siyasi deprem” olarak tanımlarken, Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarında bütün dünyayı kendine düşman olarak ilan ettiğini bildirdi. Der Spiegel dergisinin internet sayfasında ise “Türkiye’deki devlet krizi Lira’ya değer kaybettiriyor” başlığı altında, yolsuzluk ve rüşvet operasyonun piyasaları olumsuz etkilediği, uluslararası yatırımcıların Türkiye’den çekilmeye başladığı belirtiliyor ve ABD’li ekonomist Michael Shaoul’un “Erdoğan hükümetinin ekonomik başarısının çöküşüne tanık oluyoruz” dediği aktarılıyor.

Alman basınında yer alan diğer yorum ve haberlerde, Başbakan Erdoğan’ın inandırıcılığını kaybettiği ve hükümetin her geçen gün zayıfladığı vurgulanıyor. Ülkenin en ciddi siyasi gazetesi sayılan Frankfurter Allgemeine Zeitung’daki yorumda, ortaya çıkan skandalın Türkiye’yi sarstığı savunulurken, “Kabine revizyonuyla 11 yıllık iktidar döneminde yaşadığı en büyük krizi atlatmaya çalışan Erdoğan’ın yıldızı artık söndü” cümlesi kullanılıyor.
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00
Linki indirmek için
Başta Başbakan Angela Merkel olmak üzere Berlin’deki politikacıların hemen hepsi Noel tatillerinde; başkentin siyasi merkezlerinden Türkiye’de yaşananlarla ilgili tepki ve açıklama haliyle yok. Berlin’in Türk mahellesi olarak bilinen Kreuzberg’de geleneksel olarak Cuma günleri kurulan Türk Pazarı’nda Amerika’nın Sesi Türkçe’nin mikrofununu tuttuğumuz vatandaşların ise Ankara’daki siyasi gelişmeleri tedirginlikle izledikleri ve çoğunlukla Başbakan Erdoğan’ın istifasını arzuladıkları anlaşılıyor.

Bu arada sosyal demokrat ağırlıklı çeşitli dernek ve kuruluşlar Cumartesi günü Berlin’de bir yürüyüş düzenleyeceklerini ve rüşvet ve yolsuzluk operasyonu nedeniyle Erdoğan Hükümeti’nin istifasını isteyeceklerini duyurdular.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG