Erişilebilirlik

Türkiye’deki ABD Şirketleri Tehdit Altında mı?


ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu, artan güvenlik tehditleri nedeniyle Çarşamba günü 24 saatliğine hizmetlerine ara verdi. Türk Amerikan İş Konseyi Başkanı Ekim Alptekin, Türkiye’de Amerikan şirketlerine yönelik tehditler olduğunu ancak bunların marjinal seviyede olduğunu söyledi.

IŞİD’in Paris saldırıları sonrası özellikle ABD’nin Türkiye’deki misyonlarında güvenlik kontrolleri arttırıldı. Ancak tehditlerin artması üzerine geçtiğimiz cumartesi günü ABD Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Denizaşırı Güvenlik Danışma Konseyi (OSAC), vatandaşlarına İstanbul Başkonsolosluğu'ndan uzak durmaları uyarısında bulundu.

Geçtiğimiz Çarşamba günü ise ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu, tehditler nedeniyle hizmetine bir günlüğüne ara verdi.

İstanbul polisi de İstinye’deki başkonsolosluk binası civarında yoğunluk güvenlik önlemi aldı.

Bass: ‘Güvenlik önlemlerinin arttırılması, belirgin tehditlere ilişkin endişelerin yansıması’

Tehditlerle ilgili tek açıklama ABD Büyükelçisi John Bass’ten geldi. Milliyet gazetesinden Serpil Çevikcan’a konuşan Bass, son günlerde artan tehditler nedeniyle güvenlik önlemlerinin arttırıldığını söyledi.

“Son birkaç günde içerisinde aldığımız önlemler ve Konsolosluğa yönelik ek güvenlik tedbirlerinin alınması hususunda Türk güvenlik makamlarıyla yürüttüğümüz yakın çalışma, bu bölgede ve Avrupa’da ABD, ABD personeli ve tesislerine yönelik oldukça ısrarlı bir şekilde devam eden tehditler arasından bazı belirgin tehditlere ilişkin endişelerin bir yansımasıydı. Ancak biz dün bu tedbirleri alırken bile, ben İstanbul’daydım ve Türk hükümeti ile BM tarafından düzenlenen ve son derece önemli bir sorun olan kadına yönelik şiddetin azaltılmasını konu alan bir konferansa katıldım.”

İş çevreleriyle bir araya geldiğini söyleyen ABD Büyükelçisi, “Bu konuya yaklaşımımızı ortaya koyan iki adım söz konusu; bir yandan insanlarımızın güvenliğini sağlamak için gerekli önemleri alacağız; diğer yandan, Türk toplumu içerisinde varlık göstermeye, Türk iş çevreleri, üniversiteleri, hükümeti ve halkıyla her gün etkileşim içinde olmayı sürdürmeye kararlıyız” dedi.

Ekim Alptekin: ‘Türkiye’deki Amerikan elçiliklerine saldırılar Türkiye’ye ilişkin algıyı olumsuz etkiliyor’

Peki Türkiye’deki Amerikan şirketleri de tehdit altında mı? Türk Amerikan İş Konseyi (TAİK) Başkanı Ekim Alptekin, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada Türkiye’deki Amerikan şirketlerinin hiçbir tehdit altında olmadığını söylemenin doğru olmayacağını belirtti.

Alptekin, “Amerika Birleşik Devletleri, dünyanın en büyük siyasi ve ekonomik gücü. Bu büyüklükte bir küresel güç olunca ister istemez Amerikalı olarak anılan markalar hedef oluyor. Ama büyük bir tehdit var mı? Şu an için yok. Ama iki üç yılda bir Türkiye’deki Amerikan elçiliklerine saldırılar olması Türkiye’yle ilgili algıyı maalesef olumsuz etkiliyor” dedi.

Türkiye’deki ABD’li şirket yatırımı 50 milyar doları aşıyor

Türkiye’de binden fazla Amerikan şirketi bulunuyor.

60 binden fazla kişiye istihdam sağlayan bu şirketlerin Türkiye’deki yatırımları 50 milyar dolardan fazla.

Amerikan şirketleri bankacılıktan lojistiğe, yiyecekten-içecekten otomotiv, enerji ve kimyevi ürünlerine dek birçok sektörde faaliyet gösteriyor.

Türkiye ve ABD arasındaki ticaret hacmi 2014 yılında 19 milyar doların üzerinde çıktı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG