Erişilebilirlik

Türkiye’de ‘Suriyeli Gerginliği’ Tırmanıyor


Türkiye'de son haftalarda kamplar dışında mahallerde yaşayan Suriyeliler ile yerel halk arasındaki çatışma boyutlarına tırmanan kavgalar bayram sakinliğinin ardından yeniden yükselişte. Şanlıurfa'nın Bağlarbaşı Mahallesi'nde işyeri sahipleriyle Suriyeliler arasında yaşanan kavga, polis tarafından güçlükle yatıştırılırken il genelinde ‘Suriyelileri istemiyoruz’ sloganıyla protestolar sürüyor.
İçişleri Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de yaşayan 1 milyon 385 bin Suriyeli’den kaynaklanan toplumsal sorunlar gittikçe dikkat çekiyor.


AKP Hükümeti'nin "açık kapı" politikası sonucunda Suriye sınırında kendilerine ayrılmış konteyner ve mülteci kampları dışında kendi imkanlarıyla Türkiye genelinde farklı illere yerleşen Suriyeliler toplumsal sorum kaynağı haline geldi. Suriye'deki çatışma ortamının sona ermemesi, Türkiye'deki halkta "misafirverlik hoşgörüsü" çerçevesindeki yaklaşımı gittikçe azalttı.


Ramazan Bayramı öncesinde Kahramanmaraş başta olmak üzere Suriyeliler'in yoğun olarak bulunduğu illerde linç olaylarına yaklaşan çatışmalar görülmüştü. O çatışmalar, bayramın sakinliğinin ardından yeniden pek çok ilde kendini göstermeye başladı.


Örneğin Kayseri'de sokak kavgası biçiminde gözlemlenen Suriyeliler ile yerel halk arasında çatışma, kısa sürede yatıştırıldı. Yerel basında "Kavgayı Gezi protestocuları kışkırttı" gibi iddialar yazılması dikkat çekti.


Ancak kavga, gençler arasında "sosyo-kültürel farklılıklar" kaynaklı yaşanmış görüyor. Bunun yanı sıra Suriyeliler'e karşı duyulan tepki ekonomik kaynaklı. Kendi sermayeleriyle işyeri açmaları, ucuz işgücü oluşturmaları ya da borçlanarak alışveriş yapmaları gibi gerekçelerin gerginlikleri tetiklediği düşünülüyor.


Son olarak Şanlıurfa'daki iddialara göre, Bağlarbaşı Mahallesi'nde ilk önce Suriyeli gençlerin iki çocuğu darp etmeye kalkması üzerine kavga yaşanması ve sonrasında Suriyeliler'in bir bakkal ile bir fırını taşlayarak hasar vermesiyle tırmanan gerilim sürüyor. Kavga ortamında Suriyeliler'in evlerinin yakılmasını polis önlerken; Şanlıurfa'da farklı mahallelerde “Suriyeli istemiyoruz” protestoları görülmeye başladı.


Ayrıca Kahramanmaraş'ta da bazı mahallerde gerilim yaşandığı yönünde haberler alındı.

Adana'da anketten "Suriyeliler geri dönsün" sonucu çıktı


Bu arada Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Adnan Gümüş, öğrencileriyle birlikte 14-25 Mayıs 2014 tarihlerinde Adana'da “Halkın Suriyeliler’e, Suriye’ye Müdahaleye ve Suriye’den Gelenlere Yönelik Algı ve Bakışı” başlıklı araştırmanın sonucunu açıkladı. Araştırma sonucunda, Adanalılar'ın yüzde 25,2'sinin Suriye'den gelenlerin 'bir an önce geri dönmelerini', yüzde 63,2'sinin de 'Suriye düzelince geri dönmelerini' istediği belirtildi.


İçişleri Bakanlığı: ‘Suriyeli dilenciler toplanacak’


İçişleri Bakanlığı da Suriye’deki iç savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınan Suriyeliler ile ilgili resmi verileri açıkladı. Türkiye'de 1 milyon 385 bin Suriyeli bulunurken; 81 kentten sadece 9'unda Suriyeli bulunmadığı ifade edildi.


Bakanlık verilerine göre, Suriyeliler’in en fazla yaşadığı kent İstanbul oldu. Gaziantep'de ise Suriyeli sayısı 220 bin olarak belirlenirken, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Kastamonu, Sinop, Tunceli, Bayburt, Ardahan ve Iğdır’ın aralarında bulunduğu 9 kentte Suriyeli olmadığı açıklandı.


Ayrıca İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Adana, Mersin, Konya, Antalya, Kayseri'nin aralarında bulunduğu 25 kentte dilencilik yaptıkları gözlemlenen Suriyelilerin tespit edilerek 22 farklı kampa yerleştirilmesine karar verildi.
220 bin Suriyelinin bulunduğu 22 farklı kampta şu an 30 bin kişilik boşluk olduğu da açıklandı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG