Erişilebilirlik

Dini Eğitimin Artması Velileri Kaygılandırıyor


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “toplumsal yozlaşmaya karşı” çıkardığını söylediği reform paketleri sonrasında Türkiye’deki okullarda din eğitiminin arttığı gözleniyor. Muhalefet, yapılan bu değişikliklerin Türkiye’yi giderek bir “İslam devletine” dönüştürdüğünü savunuyor.

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin iktidara geldiği 2002’de imam hatip okullarına kayıtlı 65 bin öğrenci varken, bu sayı 2014'de bir milyona ulaşmış durumda.

Erdoğan bu yılın başında kamu sağlığı konulu bir sempozyumda yaptığı konuşmada, din kültürü ve ahlak bilgisinin olmadığı boşluğu uyuşturucu bağımlılığı ve ırkçılık gibi sosyal problemlerin dolduracağını savundu.

Daha çok imam hatip okulu oluşturmak amacıyla birçok okulun bazı bölümleri imam hatibe dönüştürüldü. Çocuklarının laik eğitim almasını isteyen birçok aile de durumu protesto etti.

Endişeli ailelerin kurduğu “Okullarıma Dokunma” hareketinin sözcüsü İlknur Birol, eğitimin dini kurallara göre idare edilmesine karşı olduklarını söyledi. Birol ayrıca, bu sistemin gençleri bilimle aydınlatıp ileriyi görmelerini sağlamaktan çok, herşeye itaat eden bir nesil yetiştirmeye yönelik olduğunun da altını çizdi.

İstanbul Kadir Rezan Has Okulu'nda bir öğrenci velisi olan Filiz Gürlü, okula ait iki binadan birinin imam hatip lisesine dönüştürüldüğünü ve normal liseye giden öğrencilerin bir binaya sıkıştırıldığı söyledi. Dönüşümün plansız yapıldığına dikkati çeken Gürlü, kütüphane, laboratuvar, bilgisayar ve müzik odalarının imam hatipe dönüştürülerek, öğrencilerinkullanma alanının daraltıldığını belirtti.

Ağustos’da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini yüzde 52 oyla kazanan Erdoğan, kendisini dindar vatandaşların savunucusu olarak görüyor. Erdoğan ulusal eğitim toplantısında, gençlerin kendi dil, din, tarih ve kültürüne yabancılaştıran eğitimin sorunlar doğuracağını söyledi.

Erdoğan’ın yönetim tarzını eleştiren karşı görüştekiler ise, çoğunluğun iradesinin bu olduğunu savunan Erdoğan’ın tamamen kendi isteklerini gerçekleştirdiğini söylüyorlar.

Kayseri, Konya ve Erzurum gibi muhafazakar illerde yapılan anketlere dayanarak konuşan İmam Hatip Mezunlar Birliği Başkanı Hüseyin Korkut, ülkede imam hatiplere ilginin büyük olduğunu savundu.

İstanbul Sabancı Üniversitesi Eğitim Reformu Hareketi Koordinatörü Işık Tüzün ise, bu değişikliklerin yerel bürokratların kişisel keyiflerine göre yapıldığını bildirdi.

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin yaptığı reformların, 1997’de zorunlu ilköğretimin sekiz yıla çıkarılması sonucu kapanmak zorunda kalan imam hatip ortaokullarını yeniden açarak, dönemin laik sisteminin getirdiği kuralları dengelemeye çalıştığı öne sürülüyor. Erdoğan, geçen ay bir okul açılışında yaptığı konuşmada, o günlerin çok zor zamanlar olduğunu ve bir daha yaşanmayacağını umduğunu belirtti.

İlkokul öğrencileri artık her hafta başında Atatürk’ün milliyetçi mirası olarak görülen ‘Andımız’ı okumuyor.

Üniversite giriş puanlamaları 2011'de güncellenerek imam hatip öğrencilerinin dezavantajlı durumdan kurtarılması sağlandı. Okullara getirilen kıyafet yönetmeliğinden de başörtüsü yasağı çıkarıldı.

İktidardaki AKP, 2012'de geçirdiği hızlı bir kararla orta öğretim öğrencilerine de din ağırlıklı eğitimin önünü açtı.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) eğitim uzmanı Andreas Schleicher, Türkiye’nin diğer gelişmiş ülkelerin eğitim standardını yakalaması için daha çok çaba sarf etmesi gerektiğini ancak yapılan değişikliklerin kalitesi ve çokluğunun dikkat çektiğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG