Erişilebilirlik

Türkiye’de Çalışanın İş Güvencesi Var mı?


Türkiye’de Çalışanın İş Güvencesi Var mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Türkiye’de birçok çalışan değişik gerekçelerle işverenleri tarafından işlerinden çıkartılıyor. Kimi ekonomik krizi bahane ederek çalışanının işle ilişiğini kesiyor, kimi ise sendikalaşmasının önüne geçmek için işçisinin işine son veriyor.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerle birlikte, son bir yılda işten çıkartılanların sayısı yüzbinlerle ifade ediliyor. Yaşanan bu gelişmeler Türkiye’de iş güvencesinin ne kadar var olduğu sorusunu akıllara getiriyor.

Peki vatandaş bu konuda ne düşünüyor? Son zamanlarda artan işten çıkarmalar çalışanları ve ailelerini tedirgin ediyor mu? Amerika'nın Sesi televizyonu sizler için araştırdı.

İstanbul’da yaşayan ve özel bir şirkette bilgisayar mühendisi olarak çalışan Hasibe Şener, Türkiye’de sendikalı olmak isteyen insanlara devlet tarafından birçok engel çıkartıldığını belirtiyor.

Emekli Burhan Ersan da, Türkiye’de işçi haklarına yönelik kanunların var olduğunu, ancak var olan kanunların uygulanmasında büyük sıkıntıların yaşandığını belirtiyor. Ersan, bu sorunlardan ötürü işçinin kendisini güvende hissetmediğini ve çalışanın sürekli gelecek kaygısı yaşadığını sözlerine ekledi.

İstanbul’da özel bir şirkette mimar olarak çalışan Metin Yüce, iş güvencesinin olmadığını savunanlardan. İşverenin herhangi bir sebeple istediği anda çalışanını kolaylıkla işten çıkarabileceğini belirtiyor.

Emekli Öğretmen Serpil Arslan ise oğlunun çok kısa bir süre önce tazminatsız bir şekilde işten çıkarıldığını söylüyor ve ekliyor: “Çocuklarımızın iş konusunda hiçbir güvencesi yok.”

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG