Erişilebilirlik

Türkiye Cumhuriyeti 'Reklam Arası' mı?


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuk devlet başkanı karşılama töreninde 16 Türk devleti askeri figürü kullanmasıyla ilgili olarak AKP Genel Başkan Yardımcısı Tülay Babuşcu’nun, sosyal medyada Türkiye Cumhuriyeti için ‘reklam arası bitti’ yorumu tartışma yarattı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk önce Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ve ardından Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’i, 16 Türk devleti askeri üniformaları giydirilmiş askerler ile karşıladı. Atatürk Orman Çiftliği arazisine inşa edilmiş Cumhurbaşkanlığı Sarayı’da Abbas’ın karşılanması törenindeki 16 tarihi asker figürü, sosyal medyada ve sonrasında siyasette ciddi yankı buldu.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Tülay Babuşcu, Facebook’ta tarihi asker figürleriyle yapılan karşılama töreni için “Bu resim okunması gereken bir resim. Filistin'i vermediği bahanesiyle yıkılan Osmanlı İmparatorluğu ve Filistin Devlet Başkanı'yla Cumhurbaşkanı'mızın arka plan görüntüsü. Muhteşem bir zeka. Tabi ki Sn Cumhurbaşkanı'mızın zekası. 600 yıllık İmparatorluğun 90 yıllık reklam arası sona erdi” yorumu yaptı. Bu yorumu ile Türkiye Cumhuriyeti dönemi için “reklam arası” diyen Babuşcu’ya her kesimden tepki geldi. Ancak Babuşcu, yorumundan geri adım atmadı ve Twitter’dan “Gericilikle suçladıkları bizleri, partimi ve davamı bugün tekrar gösterdi ki ilerici safsatasından rabbim korusun. Biz 12 yıldır durmadan yolumuza devam ettik edeceğiz. E artık size de iyi seyirler:))” dedi.

Peki tartışmalı süreç nasıl başladı?

Cumhurbaşkanlığı merkezli tartışmalı süreç, Erdoğan’ın, geçen yıl 10 Ağustos’taki Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi ve sonrasındaki her açıklamasında “Yeni Türkiye” ve “Seçilmiş Cumhurbaşkanı” gibi ifadelerle 12. Cumhurbaşkanı olarak farklı bir profil çizeceğini vurgulamasıyla başladı.

İlk gelişme, Erdoğan’ın, 12. Cumhurbaşkanı olarak seçildiği Yüksek Seçim Kurulu tarafından 16 Ağustos’ta TBMM Başkanlığı’na sunulan “mazbata” tartışması oldu.

YSK Başkanı Sadi Güven, Cumhurbaşkanlığı seçimi kesinleştiği için Erdoğan’ın Başbakanlık görevinin düştüğü ile ilgili hukuki durum sorusu üzerine, "Anayasanın 79. maddesi YSK'ya seçimlerin başlamasından bitimine kadar sürdürme yetkisi vermiştir. Seçimin tamamlanmasından sonraki aşamada Anayasa YSK'ya ayrıca bir görev vermemiştir" demişti.

YSK’nın hazırladığı “10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan 12. Türkiye Cumhurbaşkanı seçilmiştir” yazılı mazbata ise, devlet teamülleri uyarınca 17 Ağustos tarihli Resmi Gazete’de yayınlanması gerekiyordu. Ancak Başbakanlık’a bağlı Resmi Gazete’de günlerce Cumhurbaşkanlığı seçimi resmi sonuçları ilamı olan mazbata yayınlanmadı. 11.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresi bitiminde ve Erdoğan’ın TBMM’de yemin ettiği 28 Ağustos’da mükerrer sayı ile Resmi Gazete’de yayımlandı.

CHP, Anayasa Mahkemesi’ne de başvurarak Erdoğan’ın Başbakanlık görevinin hukuken düştüğünü kaydetti. Ancak muhalefetten yükselen tepkilere karşın Erdoğan, 27 Ağustos’da AKP Genel Başkanlığı’nı ve 29 Ağustos’ta Başbakanlık’ı Ahmet Davutoğlu’na devredinceye değin her iki görevini de korumuş oldu.

Çankaya tarih mi oldu?

İkinci gelişme ise, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bugüne Cumhurbaşkanlığı makamı olan Çankaya Köşkü’nün terk edilmesi oldu. Erdoğan’ın, Başbakanlık Binası olacağı ve dağınık durumdaki bütün birimleri tek çatı altında olacağı gerekçesiyle inşaa ettirdiği Beştepe semtindeki 1150 odalı bina “Cumhurbaşkanlığı Sarayı”na dönüştürüldü. Kamuoyunda “Ak Saray” olarak da adlandırılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Atatürk Orman Çiftliği arazisine inşa edilmesi, imarına ilişkin aleyhte yargı kararları bulunması ve maliyeti nedeniyle tartışma konusu oldu.

Bu arada ilk haftalarda Erdoğan, Çankaya Köşkü’nü kullandıktan sonra Cumhurbaşkanlığı’nı tamamıyla Saray’a taşıdı. Cumhurbaşkanlığı www.tccb.gov.tr internet sitesindeki bilgilerde Beştepe semtindeki Saray adres olarak gösterilmeye başlandı. Cumhurbaşkanlığı sitesinde, Çankaya Köşkü, ‘Sanal Tur’ bölümündeki görsel gezinti bölümünde kaldı. Cumhurbaşkanlığı’nın resmi internet adresi olarak www.cankaya.gov.tr varlığını koruyor.

Hükümete Beştepe’de başkanlık açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Cumhurbaşkanlığı dönemi ile ilgili tartışmalı üçüncü gelişme ise, 19 Ocak’ta Bakanlar Kurulu’nu Saray’a toplayacağını açıklaması oldu. Erdoğan, 29 Aralık’ta Anayasa’daki yetkisine dayanarak Bakanlar Kurulu’na başkanlık edeceğini açıkladı. O açıklamada, Erdoğan’ın, Cumhurbaşkanlığı Makamı’nı “Beştepe” olarak nitelendirmesi dikkat çekmişti.

Atatürk portresi yokluğu

Saray'da bir başka tartışma da, 30 Aralık'ta Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısıyla yaşandı. MGK toplantısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın arkasında Çankaya Köşkü'nün aksine Atatürk portresi olmaması dikkat çekti. Cumhurbaşkanlığı, eleştiriler üzerine henüz Saray'da tefrişat yapılmadığı için toplantı salonunda Atatürk portresi olmadığı bilgisini paylaştı.

16 Türk askeri figüründeki mesaj ne?

Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı ile ilgili son tartışma ise, Rusya Devlet Başkanı Putin’in Devlet Tiyatroları sanatçılarınca kostümlü karşılanması ardından Salı günü Filistin Devlet Başkanı Abbas’ın karşılama törenindeki tarihteki 16 Türk Devleti askeri kıyafetleri giymiş askerler oldu.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı bilgilendirme ile neden törende 16 Türk Devleti askeri figürlerine yer verildiği ise şöyle açıklandı:

“Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı, çeşitli dönemlerinde tarih sahnesinde yer almış olan 16 Türk devletinin askerlerini giysileriyle temsil eden uygulamayı Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki resmi karşılama törenlerinde kullanmaya önümüzdeki süreçte de devam edecek. Muhafız Alayı’na mensup 16 askerin, resmi karşılama törenlerine, Cumhurbaşkanlığı forsunda yıldızlarla simgelenmiş durumdaki Türk devletlerinin askerlerinin giysileriyle katılmaları bundan sonraki resmi karşılamalarda da sürecek. Bu yeni projenin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bilgisi dahilinde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı tarafından gerçekleştirildiği kaydedildi. Bu yeni uygulamayla birlikte Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı’nın bando, tören taburu gibi unsurlarına 16 Türk devletinin askerlerini temsil eden askerler de eklenmiş oldu.”

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’daki bu tören görüntüsü için CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “O (Erdoğan) benim muhatabım değil’ dedi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise, "Bunun değerlendirilecek bir yönü olduğu kanaatinde değilim. Ama merak ettiğim bir konu var. Acaba sayın Recep Tayyip Erdoğan bir gün hangi kıyafetle sarayda görünecektir" yorumunda bulundu.

Ve o askerler ‘reklam arası’ mesajı mı?

16 Türk Devleti askeri figure ile nasıl bir mesaj verildiği ile ilgili en çarpıcı yorum ise, AKP Genel Başkan Yardımcısı Tülay Babuşcu’dan geldi. Babuşcu, Facebook sayfasında, resmi karşılama töreni fotoğrafı ile birlikte “Bu resim okunması gereken bir resim. Filistin'i vermediği bahanesiyle yıkılan Osmanlı İmparatorluğu ve Filistin Devlet Başkanı'yla Cumhurbaşkanı'mızın arka plan görüntüsü. Muhteşem bir zeka. Tabiki Sn Cumhurbaşkanı'mızın zekası. 600 yıllık İmparatorluğun 90 yıllık reklam arası sona erdi” diye yazdı.

Babuşcu’nun Türkiye Cumhuriyeti dönemi için ‘reklam arası’ yorumu Türkiye’de muhalif kesimlerde sert tepki yarattı. Sosyal medyada en tartışılan konu başlığına dönüşen ‘reklam arası’ yorumu nedeniyle, Babuşcu’nun AKP Balıkesir Milletvekili sıfatını taşıması çerçevesinde, kadınlara seçme ve seçilme hakkını Cumhuriyet rejiminin sağladığı anımsatıldı.

Babuşcu ise, mesajlarından geri adım atmadı ve mesajını ‘büyük Cumhuriyet’ gerekçesiyle açıkladı. Twitter’dan açıklamalarda bulunmayı tercih eden Babuşcu, “Gericilikle suçladıkları bizleri, partimi ve davamı bugün tekrar gösterdi ki ilerici safsatasından rabbim korusun. Biz 12 yıldır durmadan yolumuza devam ettik edeceğiz. E artık size de iyi seyirler:))” gibi mesajlar attı.

Altay: ‘Cumhuriyet kan ile biter’

AKP’li Babuşcu’ya CHP ve MHP cephesinden sert eleştiriler geldi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Amerika’nın Sesi’ne şunları dile getirdi:

“Bu yorum, Türkiye'de yaşayan herkesin tüylerini diken diken etmeli. Eskiden AKP’den böyle açıklamalar olduğunda o şahıs disipline gönderilirdi. Şimdi tam tersi, ödüllendirilmeyi bekliyor. Sayın vekile, Anayasa’nın 81. maddesi çerçevesinde Cumhuriyetimizi ve temel ilkelerini korumak üzere namusu ve şeref-i üzerine ettiği yemini hatırlatırım. Elbette Cumhuriyet kurulduğu günden beri karşı devrimciler var olmuştur. Ancak o karşı devrimlere Cumhuriyet var olacaktır. Eğer Cumhuriyet olmasıydı bu vekil hanım değil milletvekili seçilmek, oturduğu mahallenin muhtarını dahi seçemezdi. Son sözümüz unutmasınlar Cumhuriyet kanla kuruldu kanla biter.”

İstanbul Barosu gibi çok sayıda sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri de yaptıkları yazılı açıklamalar ile AKP’li Babuşcu’nun ‘reklam arası’ yorumuna tepkiler gösterdi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG