Erişilebilirlik

'Türkiye Bölgede Çözüm Unsuru Değil, Sorunun Parçası Gibi Oldu'


'Türkiye Bölgede Çözüm Unsuru Değil, Sorunun Parçası Gibi Oldu'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:12:52 0:00
Mısır’da yaşananlar uluslararası toplumun bir numaralı gündem maddesi olmayı sürdürüyor. Washington gündemi açısından en önemli gelişme, Salı günü basında Amerika’nın Mısır’a yaptığı yardımın bir bölümünü geçici olarak durdurmayı gözden geçirdiği yönünde haberlerin yer alması oldu. Washington, Mısır’a yaklaşık 1,3 milyar dolar yıllık yardım yapıyor. Ancak bu yardım tek seferde verilmiyor. Çeşitli kalemler ve programlara bölünerek yapılıyor. Örneğin F-16 savaş uçaklarının verilmesi, Apaçi saldırı helikopterleri, M1A1 muharebe tanklarının Mısır’a ulaştırılması ve hatta ortak askeri tatbikat kalemleri gibi. Washington’da geçen hafta Başkan Obama, Mısır’la ortak tatbikatın iptal edildiğini duyurdu. Ancak yardım Mısır ordusu için önemli olduğu kadar, Amerika’nın çıkarları açısından da öneme sahip. Washington’un Süveyş Kanalı’nı rahatça kullanması ve bölgedeki üslerine ulaşmak için Mısır hava sahasından geçme hakkı gibi kaybetmekten çekinebileceği imtiyazları var.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Salı günkü günlük basın brifinginde Amerikan basınında çıkan haberleri doğrulamadı ancak yardımın bir bölümünün geçici olarak durdurulabileceği yönündeki haberlerin doğru çıkabileceğinin işaretlerini verdi. Earnest, “Dış yardımlar sürekli açıp kapayabileceğiniz bir musluk gibi değildir. Yardımlar parça parça yapılıyor. Şu anda bu parçaları değerlendirmemiz sürüyor” dedi.

İşte biz de hem bu konuyu, hem Mısır’da yaşananların bölgesel etkilerini hem de Türk dış politikasına yansımalarını uzman bir isimle, Washington’da bulunan küresel makro, siyasi ve ekonomik risk analiz şirketi Sidar Global Advisors’ın kurucu ve yöneticisi Cenk Sidar’la stüdyomuzda değerlendirdik.

Amerika’nın Sesi’nin Washington stüdyolarından canlı yapılan televizyon programında Selin Süer Ünlü’nün konuğu olan Sidar, Washington’un 1,3 milyar dolarlık yardım sayesinde son 30 senede Mısır’da ciddi bir nüfus kazandığının altını çizdi ve Süveyş kanalındaki imtiyazları sayesinde kazançlı çıktığını anlattı. Sidar, her ne kadar 1,3 milyar dolar çok büyük gibi gözükmese de, Mısır’ın askeri ekipman ve teşhizat açısından bunu, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden aldığı yardımla ikame edemeyeceği için yine de Washington’un yardımına önem verebileceğini vurguladı.

“Türk Dış Politikası Kendini Çıkmaza Soktu”

Bölgede yaşananlar ışığında Türk dış politikasını da değerlendiren uzman, “2010’dan sonra Arap dünyasında yaşanan gelişmeler ışığında Türk dış politikasının bölgedeki realiteye yanıt vermediğini ve kendini bir çıkmazın içine soktuğunu” belirtti. “Türk dış politikasının bölgede müttefik olarak gördüğü aktörlerle ilişkisinde idealizm ile realizm arasındaki dengeyi bulamadığını” düşünen Sidar, sorumlu ülkelerin dış politikalarını belirlerken dengeyi kurmaya özen göstermesi gerektiğini de vurguladı.

Cenk Sidar’la söyleşimizi tüm ayrıntılarıyla yukarıdaki videodan izleyebilirsiniz.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG