Erişilebilirlik

Türkiye BM Güvenlik Konseyi'ne Başvurdu


Türkiye Suriye’yle yaşanan son krizin ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni, Şam hükümetinin saldırgan tutumunu durdurmak için “gerekli önlemleri almaya” çağırdı.
Türkiye ayrıca Şam hükümetinin toprak bütünlüğüne saygı duymasını sağlama konusunda da Konsey’in yardımını istedi.

Sınırın Suriye tarafından dün havan topuyla ateş açılması sonucu Urfa’nın Akçakale ilçesinde beş sivil hayatını kaybetmişti.

Türkiye’nin BM Büyükelçisi Ertuğrul Apakan, Güvenlik Konseyi’nin dönem başkanlığını yürüten Guatemala Büyükelçisi Gert Rosenthal’a yazdığı mektupta, durumu “Suriye’nin Türkiye’ye yönelik saldırgan tutumu” diye tanımladı.

Reuters haber ajansının eline geçen mektupta, saldırının “apaçık uluslararası hukuku, uluslararası barış ve güvenliği ihlal ettiği” yazıyor.

BM diplomatları Güvenlik Konseyi’nin bugün (Perşembe) saldırıyı en sert dille kınayan ve Türkiye’nin toprak bütünlüğüne yönelik ihlalleri durdurmasını talep eden, ancak bağlayıcı olmayan bir karar açıklamasını umduğunu bildirdi. Ajans, kimliklerini açıklamadığı diplomatlardan aldığı bilgiye göre Güvenlik Konseyi üyelerinin kararı aslında bugün açıklamayı beklediğini, ancak daimi üyelerden Rusya’nın talebi üzerine ertelemeye gittiklerini belirtti.

Karar taslağını okuyan Reuters muhabiri, metnin saldırıyı, “Suriye krizini alarm verici düzeyde komşu ülkelere yayma çabalarının bir örneği” olarak tanımladığını belirtiyor. Taslakta ayrıca, “Uluslararası hukukun bu tarz ihlali, uluslararası barış ve güvenliğe yönelik ciddi tehdit oluşturuyor” deniyor.

BM diplomatları, açıklama taslağının Azerbaycan tarafından hazırlandığına dikkati çekti. Ancak Rusya’nın metinde değişiklik isteyebileceği belirtiliyor.

Türkiye BM Güvenlik Konseyi’nden almasını istediği önlem konusunda da açıklık getirmedi. Büyükelçi Apakan’ın yazdığı mektupta, Suriye’nin saldırgan tutumunun durdurulması ve bu ülkenin Türkiye’nin toprak bütünlüğüne ve güvenliğine saygı duymasının sağlanması isteniyor.

Güvenlik Konseyi’nin Suriye’nin tavrını kınayan bir açıklama yayınlamaktan başka bir şey yapması beklenmiyor. Konsey üyeleri bir buçuk yılı aşkın süredir devam eden Suriye krizini önleme konusunda bir uzlaşmaya varamadı.

Suriye’nin müttefiki Rusya ve Çin, şimdiye kadar Beşar Esad rejimini kınayan tüm karar tasarılarını veto etti.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG