Erişilebilirlik

'Türkiye Batıya Bağlılığını Göstermeli'


'Türkiye Batıya Bağlılığını Göstermeli'
'Türkiye Batıya Bağlılığını Göstermeli'

Amerika Dışişleri Bakan Yardımcılarından Phil Gordon, Associated Press (AP) haber ajansına verdiği demeçte Türkiye’nin batıya bağlılığını göstermesi gerektiğini söyledi.

Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Phil Gordon, “Biz, Türkiye’nin NATO’ya, Avrupa’ya ve Amerika’ya bağlı olmaya devam ettiğini düşünüyoruz, ancak bunu göstermeleri gerekiyor,” dedi. Gordon şöyle devam etti: “Bu konuda insanlar farklı bir şekilde sorular yöneltmeye başladı ve bu kötü bir şey. Bu, Türkiye’nin desteklememizi istediği bazı şeyleri desteklememizi zorlaştırıyor.”

AP, Gordon'ın açıklamasının Amerika’nın önemli bir müttefikine yönelik nadiren görülen bir uyarı olması açısından dikkat çekici olduğu yorumunda bulundu.

Associated Press haber ajansına göre Gordon, Türkiye’nin Güvenlik Konseyi’ndeki İran oylamasında ret oyu kullanmasına ve Mavi Marmara baskının ardından kullandığı söyleme dikkati çekti.

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan ise Gordon’un bu değerlendirmesine şaşırdığını söyledi. AP’ye göre Tan, bu değerlendirmenin “haksızlık olduğunu” söyledi ve Türkiye’nin NATO’ya bağlılığının güçlü olduğunu ve sorgulanmaması gerektiğini kaydetti. Büyükelçi Tan, Türkiye’nin İran politikasını Amerikalı yetkililere anlattıklarını, Türkiye'nin girişimiyle İran’la varılan takas anlaşmasının ardından yaptırımlara destek veremeyeceklerini kaydetti. Tan, "Başka türlü oy kullanamazdık. Kendi itibarımız söz konusuydu," dedi.

Büyükelçi Tan, Kanada'da G20 zirvesi sırasında Başbakan Erdoğan’ın Başkan Obama’yla bütün bu konuları görüşmesini beklediğini belirtti.

Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Phil Gordon, Türkiye’nin Güvenlik Konseyi’ndeki oylamada sergilediği tutumun Washington’da anlaşılamadığını söyledi.

AP’ye göre Gordon şöyle konuştu: “Türkiye’nin yönü ve Amerika’yla stratejik ortaklığına bağlılığı konusunda birçok soru var. Türkiye, bir NATO müttefiki ve Amerika’nın güçlü bir ortağı olarak bırakın çekimser kalmayı, hayır oyu kullandı. Amerikalılar da bunun nedenini anlayabilmiş değil.”

XS
SM
MD
LG