Erişilebilirlik

'Türkiye Batı'nın Bir Parçasıdır'


Zbigniew Brzezinski (Arşiv)
Zbigniew Brzezinski (Arşiv)

Amerika’nın eski ulusal güvenlik danışmanı Zbigniew Brzezinski, Türkiye’nin Batı’nın ayrılmaz bir parçası olduğunu, Ortadoğu’nun geleceği açısından kritik öneme sahip olduğunu söyledi.

Washington’da Brookings Enstitüsü’nde düzenlenen sekizinci Sakıp Sabancı konferansında konuşan eski ulusal güvenlik danışmanı Zbigniew Brzezinski, Türkiye’nin uluslararası konumunu değerlendirdi; “Türkiye Batı’nın bir parçasıdır,” dedi.

“Benim savunduğum şu: Türkiye hem stratejik hem siyasi nedenlerden Batı’nın bir parçası olmalı. Ve bence tarafız olarak baktığınızda batının bir parçası. Stratejik konumu, canlılığı, gücü ve NATO’nun stratejik çıkarlarına göstermiş olduğu bağlılığı da göz önünde bulundurursanız Türkiye, Batı’nın güvenliği açısından da önemli. Dolayısıyla Türkiye, doğası açısından NATO’nun önemli oyuncularından biridir. Ben Türkiye’yi NATO’nun en önemli dört üyesinden biri olarak görüyorum.”

Başkan Jimmy Carter döneminde ulusal güvenlik danışmanı olan Brzezinski, bu nedenle “Türkiye’yle Batı arasında giderek artan işbirliğinin destekçisiyim,” dedi.

Konuşmasında Batılı devletlerin Türkiye’yle ilişkilerine önem vermesi gerektiğini kuvvetli bir şekilde savunan Brzezinski, bunun Türkiye için de geçerli olduğunu özellikle vurguladı.

Brzezinski şöyle konuştu: “Bence Türkler ulusal bir değerlendirme yapabilirler. Avrasya’nın son derece istikrarsız bir bölgesinde tamamıyla yalnız kalmak mı daha iyi; yoksa bazı temel değerler paylaştıkları, benzer toplumsal düzenlemeleri olan ve Amerika’nın da katkısıyla daha fazla güvenliğe sahip olacakları Batı’yla bağları olması mı daha iyi… Bir Türk olsam ve etrafıma baksam bir tarafımda İran; bir tarafımda öngörülemeyen bir Rusya; bir tarafımda belirsiz bir Orta Asya ve bir tarafımda Ortadoğu, böyle bir durumda bazı dostlarım olsun isterdim. Dünya sahnesine bakan herhangi bir makul gözlemci, burada karşılıklı çıkarlar bulunduğunu görüyordur.”

Konuşmasında Ankara-Washington-Brüksel arasındaki ilişkilere ağırlık veren Brzezinski, Türkiye’nin Ortadoğu’nun istikrarı açısından da kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.

Brzezinski, devamla şöyle konuştu: “Türkiye NATO üyesi olduğu için Suriye konusunda daha girişken bir politika izlese yalnız kalmayacağı konusunda güvencesi var. Ama bu Türkiye’nin daha girişken davranması gerektiği anlamına gelmiyor. Suriye konusu bölge için o kadar kritik ki, Amerika dahil NATO ülkeleri, neyin mümkün olduğu, ne yapılması gerektiği konularında Türkiye’nin değerlendirmelerini kendine kılavuz seçmelidir. Biz bu konuda ne yapılması gerektiğine karar verebilecek bir konumda değiliz.”

Amerika'nın eski ulusal güvenlik danışmanı Zbigniew Brzezinski Suriye ihtilafının yayılmasını önlemeye özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Brzezinski, konuşmasında yeni yayınlanan "Stratejik Vizyon: Amerika ve Küresel Güç Krizi" başlıklı kitabını tanıttı.






XS
SM
MD
LG