Erişilebilirlik

Türkiye Başbakan Erdoğan’ın Dönüşünü Bekliyor


Taksim Gezi Parkı Direnişi 10. gününe girerken Başbakan Erdoğan'ın bu akşam 21:00 sularında Ankara'ya dönmesi bekleniyor

Taksim Gezi Parkı Direnişi 10. gününe girdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Kuzey Afrika ziyaretleri sırasında ona vekalet eden Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’la görüşen Taksim Platformu, eylemlere son vermek için taleplerini açıkladı. Talepler şöyle: Taksim Gezi Parkı, park olarak kalsın; Atatürk Kültür Merkezi yıkılmasın; başta İstanbul, Ankara, Hatay emniyet müdürleri olmak üzere sorumlular görevden alınsın; bu olaylar nedeniyle gözaltına alınanlar serbest bırakılsın; gaz bombası artık kullanılmasın ve gösteri yasaklarına son verilerek ifade özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılsın.

'Başbakan’ı yedirmeyeceğiz’

Bu talepleri değerlendirecek kişi hiç şüphesiz bu akşam 21:00 sularında Ankara’ya dönmesi beklenen Başbakan Erdoğan. Kuzey Afrika seyahati öncesi kullandığı sert üslubuyla ve göstericilere ‘çapulcu’ demesiyle tepkileri üzerinde toplayan Başbakan Erdoğan’ın nasıl tavır sergileyeği merak konusu. Erdoğan’ı uzun yıllardır yakından izleyen Star Medya Grup Başkanı gazeteci Mustafa Karaalioğlu, Topçu Kışlası kararının başbakan için olmazsa olmaz bir konu olmadığını söylüyor.

Ancak Karaalioğlu’na göre, “Başbakan bu eylemlerin arkasında bazı yabancı ülkeler ve yerli sermaye gruplarının olduğunu biliyor. Kendisini sandıkta deviremeyenlerin bu yola başvurduklarını görüyor bu nedenle taviz vermiyor.” Zaten Karaalioğlu’nun yönettiği medya grubun gazetesi Star da bugün "yedirmeyeceğiz" manşetiyle çıktı.

38 twitter kullanıcısı gözaltında

Bugünkü manşetinde hashtag kullanan bir başka gazete ise Radikal oldu. #direntwitter manşetini atan gazete İzmir’de 38 twitter kullanıcısının gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Üstelik bazı kullanıcıların sağduyu mesajları verdiği dikkat çekiyor. Peki sosyal medyadan verilen bu mesajlar suç içeriyor mu? ‘Cyber-rights.org.tr’ye konuşan bilişim hukukçuları Yaman Akdeniz ve Kerem Altıparmak’a göre suç içermiyor. “Sosyal medya ve özellikle Twitter’da toplantı ve gösteri yürüyüşüne davet, politik bir mesaj verme, kendi çektiği veya medyada ulaşılabilir söz, görüntü ve resim paylaşma açıkça bir ‘şiddete yönlendirme’ niteliğine ulaşmadığı sürece sınırlandırılamaz. İfade özgürlüğünün korunması gereken demokratik bir rejimde böyle bir etki kabul edilemez”.

Chomsky: 'Her yer Taksim her yer direniş'

Türkiye’yi saran eylemlere uluslararası destek de sürüyor. Bruce Willis, Rihanna gibi isimlerden sonra Türkiye’ye defalarca gelen Amerikalı filozof Noam Chomsky de bu bu furyaya katıldı. Arkasında İngilizce olarak “ben de dayanışma içinde bir çapulcuyum” yazılı dövizle kamerada görünen Chomsky, Türkçe “her yer Taksim her yer direniş” diyerek Türkiye’deki eylemcilere destek mesajı gönderdi.

Rize’de hükümet yanlısı siviller protestoculara saldırdı

Dün olayların en yoğun yaşandığı iki il başkent Ankara ve Rize oldu. Sol yönelimli işçi ve memur konfederasyonu DİSK ve KESK’in Taksim Protestoları’na destek vermek amacıyla Ankara’da düzenlediği iş bırakma eyleminde polis, sayıları 10 bini bulan göstericiye biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Miraç Kandili nedeniyle göstericilerin polise kandil simidi vermesiyle başlayan eylem, en az 10 kişinin gözaltına alınması ve en az 5 kişinin yaralanmasıyla son buldu.

Rize’de ise Taksim Protestoları’na destek veren 50 kişillik gruba sayıları 300’ü bulan hükümet yanlısı bir başka sivil grup saldırdı. Saldırı sonrası Atatürkçü Düşünce Derneği’ne sığınan grup, beş saat binada kaldıktan sonra gece yarısına doğru polisin sağladığı güvenlikle binayı terk etti.

Parkta kandil kutlandı

Taksim Gezi Parkı’nda ise dün Miraç Kandili programı vardı. Protestolara en büyük İslami desteği veren Anti Kapitalist Müslümanlar, önce parkta Yasin suresinden bir bölüm okudu, ardından da liderleri İhsan Eliaçık’ın imamlığında namaz kıldı. Eliaçık, namaz sonrası duasında “Yarabbi! Dokuz gündür bu meydanda direniş içerisinde olan gençlerin seslerini kavli, soluklarını güçlü eyle. Direnirken ölen kardeşimize Allah’tan rahmet, kalanlarına marifet diliyoruz. Zalim Sultan’a karşı, Hakkı haykıran gençleri bu memleketten eksik eyleme" dedi.

Eylemin 10. gününde bugün Taksim’de sanatçıların vereceği konser iptal oldu. Direnişçilere destek vermek için düzenlenmesi planlanan konserde Sezen Aksu, Zülfü Livaneli, Mor ve Ötesi, Duman ve Grup Yorum'un sahne alması bekleniyordu. Konser yerine ölenleri anma programı yapılacak.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG