Erişilebilirlik

Türkiye - AB İlişkileri Vize Yüzünden Gergin


Türkiye - AB İlişkileri Vize Yüzünden Gergin
Türkiye - AB İlişkileri Vize Yüzünden Gergin

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında vize uygulamaları konusunda çıkan son tartışma Ankara’nın üyelik çabalarında yeni bir sorun yarattı. Brüksel’in Balkan ülkelerine vizeyi hafifletirken Türkiye’ye devam ettirmesi Ankara tarafından tepkiyle karşılandı.



Amerika’nın Sesi muhabiri Dorian Jones’un verdiği habere göre, gözlemciler, Avrupa Birliği’nin Balkan ülkelerine seyahat kısıtlamalarının büyük bölümünü kaldırma kararının birçok Türk işadamını rahatsız ettiğine dikkati çekiyor.

Avrupa Birliği’ne seyahat için sürekli vize başvurusunda bulunan iş sahiplerinden Sibel Aktaş İtalyan konsolosluğu önünde beklerken kararı üzüntüyle karşıladığını söyledi. Kararı eleştiren Aktaş bir sürü kağıt işleminden geçtiklerini, doldurdukları formları bir çok yere götürdüklerini, bunun için zaman ve para harcadıklarını, ve günün birinde bundan kurtulmayı umduklarını söyledi.

Türkiye’nin tam üyelik başvurusu süreci işlerken Avrupa Birliği’nin vize kısıtlamalarını hafifletmeyi reddetmesi Ankara’da en çok öfke yaratan konulardan biri. Avrupa Birliği Başmüzakerecisi Egemen Bağış, Brüksel’i dürüst davranmamakla suçladı. Avrupa Birliği’ni çifte standart uyguladığı gerekçesiyle eleştiren Bağış, Türkiye ve Avrupa Birliği’nin birbirlerine kuşkuyla baktığını, ancak bunun tarafların birbirlerini tam olarak tanımamasından kaynaklandığını söylüyor. Bağış, tarafların birbirlerini tanıdıklarında güçlü ve zayıf yanlarını göreceklerini ve birbirlerinden kuşku duymalarına gerek kalmayacağını savunuyor.

Ancak Türk uzmanlar bu tür savunmaların Brüksel’de fazla bir yankı bulmadığı görüşünde. Avrupa Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Daniel Cohn Bendit, Avrupa Birliği’nin Arnavutluk gibi küçük ve yoksul ülkelere vizeyi kaldırmasının çifte standart olmadığını söylüyor. Cohn Bendit, “Arnavutluk bir sorun oluşturmuyor” derken Türkiye’nin büyük bir ülke olduğunu vurguluyor ve Türkiye ile serbest seyahatin Avrupa işçi piyasasında, özellikle Almanya açısından sorun yaratacağını söylüyor.

Ancak Türkiye ile Avrupa Birliği arasında bu konuda hoşnutsuzluk büyüyor. Birçok Türk işadamı ve kamyon sürücüsü, Ankara ile Brüksel arasında imzalanan gümrük birliği anlaşmasının serbest seyahate izin verdiği gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu.

Cohn Bendit, Avrupa Birliği’nin, yabancı göçmen akınını önlemek için Ankara ile işbirliği yapması gerektiği görüşünde. Türkiye, Avrupa’ya kaçak göçmen girişinde önde gelen transit ülke konumunda. Brüksel, Ankara’ya topraklarından geçip Avrupa’ya giren kaçak göçmenleri geri alması için baskı yapıyor.

Cohn Bendit, Ankara bu tür bir “Yeniden İade Anlaşması”nı kabul ederse Brüksel’in Ankara’ya vizeyi hafifleteceğini söylüyor. Bendit, Türkiye kaçak göçmenleri geri almayı kabul ederse Avrupa’nın vize konusunda esnek davranacağını vurguluyor. Cohn Bendit’e göre Türkiye ile Avrupa Birliği arasında bu konuda bir anlaşmaya gelecek yıl varılması mümkün. Ancak uzmanlar, bu tür bir anlaşmanın Ankara’nın Brüksel’in iyiniyeti konusunda duyduğu hoşnutsuzluğu azaltmada fazla etkili olmayacağı görüşünde.

XS
SM
MD
LG