Erişilebilirlik

Türkiye-AP ilişkileri Geriliyor


Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği’ne Türkiye ile yürüttüğü müzakerelerinin dondurulmasını teklif eden bir tavsiye kararını yarın oylayacak.

Tasarı metninde Olağanüstü Hal kapsamında alınan orantısız önlemler kaldırılana kadar Türkiye’yle müzakerelerin dondurulması öngörülüyor. Metin ayrıca Türkiye’de idam cezası yürürlüğe girmesi halinde AB’ye katılım müzakerelerinin sürecinin resmi biçimde askıya alınmasını öneriyor.

Erdoğan: bu oylamanın bizim nezdimizde hiçbir kıymet-i harbiyesi yoktur

Bugün İstanbul’dayapılan İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, oylamanın sonucunun Türkiye tarafından dikkate alınmayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı, “Yarın Avrupa Parlamentosu'nda bir toplantı olacak ve Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik müzakereleri için oylama yapacaklarmış. Şu an ekranları başında izleyen tüm dünyaya sesleniyorum. Peşinen ifade etmek isterim ki sonuç ne çıkarsa çıksın bu oylamanın bizim nezdimizde hiçbir kıymet-i harbiyesi yoktur. 15 Temmuz gecesi demokrasi ve istiklali için canlarını ortaya koymuş bir milletin iradesini hiçbir terazi tartamaz” dedi.

Erdoğan: Bu oylama AP’nin terör örgütlerine kol kanat gerdiği ve onların yanında saf tuttuğunun ifadesi

Türkiye’nin istikrar ve istikbal mücadelesinin oylamayla kesintiye uğramayacağını belirten Erdoğan, Avrupa Parlamentosu’nu terör örgütlerinin yanında saf tutmakla suçladı.

“Bu ülkenin istikrar ve istikbal mücadelesi orada ellerin havaya kalkıp inmesiyle kesintiye uğrayacak değildir. Bu millet tatlı su demokratı olmadığını, iradesine, özgürlüğüne ve onuruna sahip çıkmak için gerekirse canını feda edebileceğini 15 Temmuz gecesi tüm dünyaya ispat etmiştir. Bu oylamanın siyasi bir bağlayıcılığı olmasa da açıkçası verilmek istenen mesajı benim hazmetmem mümkün değildir. Avrupa Parlamentosu'nun böyle bir oylamaya gitmeye tevessül etmesi dahi terör örgütlerine kol kanat gerdiğinin, onların yanında saf tuttuğunun ifadesidir.”

Erdoğan, Schulz’a ‘senin her yerin yaptırım olsa’ ne yazar demişti

Aslında Erdoğan’ın AP’ye yönelik bu sert tepkisi ilk değil. AP Türkiye Raportörü Kati Piri’nin 4 Kasım’da Türkiye ile müzakerelerin derhal askıya alınması çağrısı yapması ve 13 Kasım’da AP Başkanı Martin Schulz’un “ekonomik yaptırımları düşünmeliyiz” demesi üzerine Cumhurbaşkanı meydan okumuştu:

“Şu terbiyesize bak 'Yaptırım uygularız' diyor. Senin her yerin yaptırım olsa ne yazar. Geç kalıyorsun geç. Biz de onların kullandığı ne kadar maşa, hain varsa, hepsinin başını eziyoruz, ezeceğiz. Birileri kendi akıllarınca bu coğrafyayı bize dar etmek istiyor. Ellerinden geleni yapsınlar.”

AB Bakanlığı’ndan ‘iki taraf için de kaybet-kaybet senaryosu’ uyarısı

Avrupa Birliği Bakanlığı da oylama öncesi bir açıklama yaparak alınacak kararın bir bağlayıcılığı olmadığına dikkat çekti.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin AP Genel Kurulu’nda “terör saldırılarının sorumlularından hesap sorulmasını meşru haktır” şeklindeki sözlerine atıfta bulunan bakanlık açıklamasında, “Mogherini'nin Türkiye-AB müzakerelerinin geçici olarak durdurulmasının her iki taraf açısından da olumlu sonuçlar doğurmayacağının altını çizmesi, ülkemizin anayasal reform sürecinde AB'nin desteğine ve diyalog kanallarının açık tutularak işbirliği alanlarına vurgu yapması ve üyelik sürecinin sona ermesiyle iki tarafın da kendilerini bir kaybet-kaybet senaryosu içinde bulabileceği yönündeki uyarısı önemlidir” ifadelerine yer verildi.

CHP’li Böke: "AB ile ilişkileri germeyin, bu oyuncak değil"

Cumhuriyet Halk Partisi ise hükümet ile Avrupa Parlamentosu arasındaki geriliminin hızla artması nedeniyle kaygılı.

CHP Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke “AB ile ilişkileri gerenler bunun oyuncak olmadığının acilen farkına varmalılar. Bu hafta Avrupa Parlamentosu’nda bir karar verilecek. Buradan Avrupa’ya da seslenmek istiyoruz, Avrupa Türkiye’nin ‘bir’den büyük olduğunu anımsamalı. Türkiye, Erdoğan’dan daha büyük bir ülke” dedi. Bir Şangay Beşlisi’dir gidiyor. Bu heves asla kabul edilemez. Türkiye açısından Şangay Beşlisi asla AB’nin yerini tutamaz” dedi.

Bugün TBMM’de konuşan İstanbul milletvekili Didem Engin ise Avrupa Birliği ile ilişkileri popülist politikalarla iç siyaset malzemesi yapmanın başta hükümet olmak üzere hiçbir tarafa çıkar sağlamayacağını vurguladı .

Engin, “Ülkemize yapılan yatırımların gerilediği, ihracat ve turizm gelirlerinin sürekli olarak düştüğü bir ortamda, Avrupa Birliği ile ilişkileri bu noktaya getirmenin ne ülkemizin menfaatlerine ne de ülkemizin geleceğine hiçbir faydasının olmadığını hükümete hatırlatmak istiyorum” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG