Erişilebilirlik

Türkiye Şam Büyükelçiliğini Kapattı


Türkiye, güvenlik koşullarının kötüleşmesi nedeniyle Suriye’deki büyükelçiliğini kapattı.

Ankara, geçen hafta Suriye’deki vatandaşlarına Şam büyükelçiliğindeki konsolosluk hizmetlerini durduracağı uyarısında bulunmuş ve ülkelerine dönmeye çağırmıştı.

Halen çatışmalardan kaçan yaklaşık 17 bin Suriyeli mülteci sınırı geçerek Türkiye’ye sığınmış bulunuyor.

Suriye’deki çatışmaların durması için çaba harcayan Türkiye gelecek hafta Suriye’nin Dostları toplantısına evsahipliği yapacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Başkan Barack Obama Seul’de yaptıkları görüşmede Suriyeli isyancılara Beşar Esad hükümetine karşı verdikleri mücadelede “silah-dışı” yardım yapma konusunu ele aldı.

Bir Beyaz Saray yetkilisi Amerika’nın Suriyeli isyancılara tıbbi malzeme ve iletişim araçları göndermek istediğini bildirdi. Ancak yetkili muhalif güçleri silahlandırmanın söz konusu olmadığını söyledi.

Yetkili Amerika’nın silah-dışı yardım konusunu 1 Nisan’da Türkiye’de yapılacak Suriye’nin Dostları toplantısında gündeme getireceğini de açıkladı. Toplantıya ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton katılacak.

Öteyandan Suriyeli insan hakları eylemcileri Suriye kuvvetlerinin Humus’u top ateşine tuttuğunu, çok sayıda evin yandığını bildiriyor. Bir eylemci, hükümetin amacının Suriye’nin üçüncü büyük kenti olan Humus’u yok etmek olduğunu önesürdü.

Bu arada BM-Arap Birliği özel temsilcisi Kofi Annan Moskova’da Rusya’yı Suriye’de ateş-kes ve diyalog çağrılarını desteklemeye ikna için çalışıyor.

Rusya ve Çin, daha önce Güvenlik Konseyinde içişlerine müdahele olduğunu öne sürerek Suriye’ye karşı önlem alınmasını veto etti. Ancak iki ülke geçen hafta Annan’ın barış planını destekleyen Konsey bildirisini kabul etti.

Rusya Suriye hükümetini, zor durumdaki sivil halka yardım için yabancı insani yardım görevlilerine izin vermeye de çağırıyor.

BM, Suriye’de geçen yıl barışçı gösterilerle başlayan sonra silahlı çatışmaya dönüşen ayaklanmada en az 8 bin kişinin öldüğünü tahmin ediyor.

XS
SM
MD
LG