Erişilebilirlik

Türkiye-Almanya İlişkilerinde Yeni Kriz Kapıda mı?


Alman televizyon kanalı ARD’nin haber programlarında yer alan ve ardından diğer Alman medyasında da yayınlanan, Federal Hükümetin Türkiye’ye yönelik İslamcı terör gruplarına destek suçlaması haberi iki ülke arasındaki ilişkileri daha da gereceğe benziyor.

ARD’nin haberine göre, Federal Parlamento’daki Sol Parti’den milletvekili Sevim Dağdelen’in hükümete Türkiye ile ilgili verdiği bir soru önergesine Federal İçişleri Bakanlığı’nın ‘gizli’ ibareli yanıtında, ‘Türk hükümetinin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, komşu ülkelerdeki radikal İslamcı ve terörist gruplar ile işbirliği yaparak aktif bir şekilde desteklediği’ iddiası yer alıyor.

Alman İstihbarat Teşkilatı BND’nin Türkiye ile ilgili raporlarına dayanılarak hazırlanan yanıtta, AK Parti hükümetinin ‘2011’den bu yana attığı adımlarla, iç ve dış siyasette İslamcı bir çizgi izlemeye başladığı ve bu politikanın sonucu olarak Türkiye’nin Ortadoğu’daki radikal İslamcı grupların merkezi eylem platformuna dönüştüğü’ suçlaması yer alıyor.

ARD'nin haber programlarında yer verilen belgede, ‘Mısır’daki Müslüman Kardeşler’e, Hamas örgütüne ve Suriye’deki silahlı İslamcı muhalif gruplara yönelik çok sayıda dayanışma mesajı ve destek faaaliyeti AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Müslüman Kardeşler’e olan ideolojik benzerliğini gösteriyor’ cümlesi de bulunuyor. Raporda Türk hükümetinin, 2003 yılından bu yana AB terör listesinde yer alan Hamas ve diğer örgütlerle ilişkisini bilinçli olarak geliştirdiği de öne sürülüyor. ARD’nin konuyla ilgili haberinde, Alman hükümetinin resmi olarak ilk kez Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir terör örgütü arasında doğrudan ilişki kurduğu değerlendirmesine de yer veriliyor.

Berlin’de yapılan yorumlarda medyaya yansıyan iddiaların, Ermeni soykırımı oylaması ve ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Köln’de düzenlenen darbe karşıtı mitinge video konferansla bağlanmasına izin verilmemesi sonrasında zaten gergin olan Almanya-Türkiye ilişkilerini daha da zor bir konuma getireceği tahmin ediliyor. ARD haber programlarının ‘gizli’ ibareli rapora ve belgeye nasıl ulaştığı konusunda şimdilik kesin bir bilgi yok. Ancak raporun medyaya yansıması hem hükümet içinde hem de siyasi arenada tartışmalara neden olacağa benziyor.

Mützenich: "Bu olay Türkiye ile ilşkilerimizi olumsuz etkileyecek"

Koalisyon ortağı SPD’nin dış politikalar sözcüsü Rolf Mützenich, soru önergesine verilen gizli cevabın medyaya sızmasını sert bir dille eleştirdi ve ‘Korkarım ki bu olay Türkiye ile ilişkilerimizi olumsuz etkliyecek’ dedi. Türkiye’nin NATO’da Almanya’nın partneri olduğunu ve İncirlik’te Alman askerlerinin görev yaptığını hatırlatan siyasetçi, ‘Bu kadar hassas bir konuda dışişleri bakanlığının görüşünün alınmış olması gerekirdi’ şeklinde konuştu. Soru önergesine cevabı veren birimin neden Federal İçişleri Bakanlığı olduğu da anlaşılamazken, Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in ofisi söz konusu rapordan medya üzerinden haberdar olduklarını duyurdu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG