Erişilebilirlik

Türkiye-AB Zirvesi’nden Anlaşma Çıktı


Brüksel’deki AB-Türkiye Zirvesi’nin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker kameraların karşısına birlikte geçti.

Tusk, “Türkiye ile anlaşmaya vardık,” dedi, bunun AB üyeleri açısından dengeli bir anlaşma olduğunu vurguladı. Donald Tusk, anlaşma gereğince 21 Mart’tan itibaren AB’ye ulaşan sığınmacıların Türkiye’ye geri gönderileceğini belirtti. Tusk, Türkiye ile Avrupa Birliği üyelik süreci çerçevesinde 33. fasılın da açılacağını kaydetti. Donald Tusk AB’nin dış sınırlarını güçlendireceğini, batı Balkan devletleri ile işbirliğini arttıracağını vurguladı.

Davutoğlu: “Tarihi bir zirve”

Tusk’tan sonra söz alan Başbakan Ahmet Davutoğlu da zirveyi tarihi olarak niteledi. Türkiye’nin 21 Mart’tan sonra AB’ye gidecekleri geri alacağını yineleyen Davutoğlu, bununla birlikte AB’nin de eşit sayıda sığınmacıyı yasal göçmen olarak alacağını hatırlattı. Suriyeli sığınmacılar için Avrupa Birliği’nin 3 milyar Euro yardımda bulunacağını belirten Davutoğlu bunun kısa zamanda harcanmaya başlanacağını söyledi. Davutoğlu, 2018’e kadar 3 milyar Euro daha yardımın geleceğini vurguladı bunun da Suriyeliler için harcanacağını söyledi. Başbakan vize muafiyetinin de Haziran ayı sonuna kadar sağlanacağını umduğunu belirtti.

Davutoğlu, Suriye krizi çözülmeden anlaşmanın amaçlanan sonucu vermesinin beklenemeyeceğini de vurguladı. Başbakan, “Türkiye ve AB’nin kaderi ortak, gelecekleri de ortak” ifadesini kullandı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG