Erişilebilirlik

Türkiye AB Üyeliğine Daha mı Uzak?


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 Kasım seçimleri öncesinde Kürt nüfus ve medya üzerinde artan baskısı, Avrupalı liderlerin Türkiye’ye yönelik geleneksel kuşkucu yaklaşımını daha da kuvvetlendirdi. Bu nedenle de bazı uzmanlar, Türkiye’nin AB üyeliği olasılığının her zamankinden daha da uzakta olduğunu iddia ediyor.

Diğer taraftan mülteci kriziyle boğuşan Almanya, krizle ilgili yardımına karşılık, Türkiye’ye AB müzakerelerinde kolaylık sağlamayı önerdi. Mülteci ve diğer göçmenlerin Avrupa kapılarına dayanması Avrupa’nın Türkiye’ye alışılmadık ödünler sunmasına neden oluyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye ziyaretinde, AB ve Türkiye’nin, üyelik sürecini daha dinamik hale getirmek için iyi nedenlere sahip olduğunu ifade etti. Merkel, iki tarafın krizin yükünü ortak taşıyabileceğini, yasadışı göçmenlerin sınır dışı edilmesinde işbirliği yapabileceğini ve Türkiye’ye vize özgürlüğü tanınabileceğini belirtti. Merkel, görüşmelerin çok olumlu geçtiğini ve süreceğini de ekledi.

AB’nin, mülteci akışını durdurması karşılığında Türkiye’ye yaptığı teklifler sürüyor. Türkiye şimdiden 2,5 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor. Ancak Erdoğan, verilecek tavizlerin AB üyeliğine giden yolda ilerleme sağlayacağı düşüncesiyle ilgili kuşkularını dile getirdi.

Batı Avrupa çok uzun süredir Türkiye’nin AB üyeliği konusunda isteksiz davranıyor. 10 Ekim’de, barış yürüyüşünde yaşanan saldırı, medya üzerinde ve Kürt azınlık üzerindeki baskılar, Avrupa’nın çekincelerini daha da güçlendirdi.

Chatham House düşünce kuruluşundan Fadi Hakura, AB ve Türkiye ilişkilerinin ilk gününden bu yana güvensizlik ve kaygılarla sürdüğünü ifade ediyor. Hakura, birçok AB liderinin Türkiye’nin üyeliğini istemezken, Türkiye’de AB üyeliğine desteğin nedeninin de, demokrasi ya da insan haklarını gelişmesi talebinden değil, ekonomik beklentilerden kaynaklandığını belirtiyor.

7 Haziran’da AKP’nin tek başına iktidar olacak çoğunluğu elde edememesi ve sonrasında koalisyon kurulamaması üzerine 1 Kasım olarak belirlenen seçimler yaklaşırken ülkede şiddet ve gerilim artıyor.

AB üyeliği ve getireceği ekonomik avantajların gerçekleşip-gerçekleşmeyeceği belli olmasa da, vize kurallarının yumuşatılması AKP’ye verilen seçmen desteğinin artması anlamına gelebilir.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG