Erişilebilirlik

Türkiye AB İlişkilerinde Gerginlik Artıyor


Türkiye AB İlişkilerinde Gerginlik Artıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00

Avrupa Birliği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın batının hükümete yönelik eleştirilerine sert bir dille yanıt vermesinin ve “AB kendi işine baksın” demesinin hayalkırıklığına yolaçtığını bildirdi

AKP Hükümeti, muhalif medyayı hedef alan gözaltı operasyonunun yurtiçi ve yurtdışında şiddetli eleştirilerle karşılaşmasına rağmen kararlılığını koruyor. Avrupa Birliği’ne göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Batı’nın hükümete yönelik eleştirilerine sert bir dille yanıt vermesi hayalkırıklığına yolaçtı.

Hafta başında İstanbul Emniyet Müdürlüğü önünde toplanan göstericiler, Zaman Gazetesi ve Samanyolu Televizyonu’na yönelik operasyonları protesto etti. Avrupa Birliği, gözaltı operasyonunun basın özgürlüğüyle bağdaşmadığını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Birliği’ne çıkıştığı konuşmasında Avrupa’nın kendi işine bakması gerektiğini dile getirdi.

Avrupa Birliği Dış Politika Sorumlusu Federica Mogherini, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tepkisinin kendisini şaşırttığını söyledi:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği tepkiyi gördüm ve çok şaşırdım çünkü geçen haftaki son görüşmemiz son derece yapıcı bir havada geçmişti.”
Almanya Dışişleri Bakanı Walter Steinmeier’a göreyse operasyon, kaygı verici olmanın da ötesinde.

Geçen yıl AKP’li dört bakanın da dahil olduğu, yolsuzluk iddialarıyla düzenlenen 17 Aralık operasyonunun yıldönümünün hemen öncesinde yapılan bu operasyondan sonra 20’den fazla gazeteci hala gözaltında. AKP, operasyonun darbe girişimini durdurmak amacıyla düzenlendiğini savunuyor. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’tan şöyle bir açıklama geldi.

AKP Hükümeti Gezi Parkı olayları sırasında hükümet karşıtı gösterilere aşırı güç kullanarak karşılık vermekle suçlanmıştı. Son aylardaysa emniyet ve medyada hükümete muhalif olan kişiler hedef alınıyor. Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil’in bu konudaki yorumu şöyle.

Bazı uzmanlar Türkiye’nin basın özgürlüğü sicilinin çok uzun süredir kötü olduğuna dikkat çekiyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nden Erol Önderoğlu buna şöyle açıklık getiriyor:

“Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütüne göre Türkiye, basın özgürlüğü alanında 180 ülke arasında 154’üncü sırada. 10 yıldır süren bu durum son derece kaygı verici.”

Amerika da Türkiye’nin, anayasanın temelini oluşturan demokratik ilkeleri ihlal etmemesi gerektiği uyarısında bulundu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG