Erişilebilirlik

Türkiye 3 Cihatçıyı Fransa'ya Teslim Etti


Toulouse kentinde iki yıl önce bir yahudi okuluna saldırarak 7 kişiyi öldüren Muhammed Merah
Toulouse kentinde iki yıl önce bir yahudi okuluna saldırarak 7 kişiyi öldüren Muhammed Merah

PARİS- Türkiye’nin Fransa’ya gönderdiği Suriye’den dönen 3 cihatçı militan, Fransız polisi tarafından Orly Havaalanı’nda tutuklandı. Tutuklananlar arasında dünyanın “motosikletli terörist” olarak tanıdığı ve 2012’de Toulouse kentinde bir yahudi okuluna saldırarak 7 kişiyi öldüren Muhammed Merah’ın eniştesi ve bir yakın arkadaşının bulunduğu belirtildi.

Suriye’de cihatçıların saflarına katıldıktan sonra Ağustos ayında Türkiye üzerinden geri dönerken yakalanan Muhammed Merah’ın ablasının eşi Fas asıllı Abdüllahid Bagdali (29), çocukluk arkadaşı Fas asıllı İmad Cibali (27) ve Fransız polisinde kaydı bulunan Fransız Gael Maurize (24), Ağustos ayında Türkiye üzerinden Paris’e dönmek isterken Türk polisi tarafından yakalandı. Türkiye’de sorgulandıktan sonra Fransa’ya sınır dışı edilen 3 kişi, Paris’e ayak basar basmaz Fransız İç Güvenlik Birimi (DGSI) tarafından tutuklandı. Her 3 cihatçı hakkında da “terörist örgüte eleman kazandırmak için şebeke kurmak” suçlamasıyla soruşturma açıldı.

Artigat Şebekesi

Abdüllahid Bagdali, Muhammed Merah’ın ablası Suad Merah’ın eşi. Toulouse’da radikal bir Kuran Okulu’nun müdavimlerinden olan Bagdali, Suriye’ye Nisan ayında gitmiş, Mayıs ayında da karısı ve 4 çocuğunu da Barselona-İstanbul seferiyle Suriye’ye getirtmişti.

İmad Cibali ise, Toulouse cinayetlerini işleyen Muhammed Merah’ın çocukluk arkadaşı ve 2008’de, Irak’la bağlantılı Artigat adlı bir cihatçı örgüte üye olmak suçundan yargılanarak 4 yıl hapis cezası almış. Merah gibi Toulouse’un sorunlu banliyölerinden İzards’da yetişmiş. Artigat’nın şefi olarak bilinen Djebali, Arapça öğrenmek için 2006 yılında Suriye’ye gitmiş.

Yakalanan üçüncü kişi Gael Maurize ise Fransız ve hristiyan kökenli. Din değiştirerek müslüman olan Maurize, yine Fransız polisi tarafından selefi gruplara yakınlığıyla bilinen bir isim.

Her 3 isim de, işlediği cinayetlerle Fransa’yı sarsan Muhammed Merah’ın abisi Abdülkadir Merah ile birlikte “Merah soruşturma dosyasında” yer alıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG