Erişilebilirlik

Türkiye 2012 Yolsuzluk Raporu'nda 49 Puanla 54'üncü Sırada Yer Aldı


Yolsuzluk Endeksi Transparency International / Uluslararası Şeffaflık Örgütü 2012 endeksi
Yolsuzluk Endeksi Transparency International / Uluslararası Şeffaflık Örgütü 2012 endeksi

Türkiye dahil 170 ülkedeki yolsuzluğu inceleyen rapora göre, geçen yıl 61’inci sırada olan Türkiye bu yıl 54’üncü sırada

Transparency International / Şeffaflık Örgütü, 2012 Yolsuzluk Endeksi’ni yayınladı. Endeks, 174 ülkedeki yolsuzluk seviyelerini değerlendiriyor. Türkiye bu yıl endekste 49 puan aldı ve aynı puanı alan Çek Cumhuriyeti, Letonya ve Malezya’yla 54’üncü sırayı paylaştı.

Buna göre Danimarka, Finlandiya ve Yeni Zelanda, 100 üzerinden 90 puan alarak yolsuzluğun en az olduğu ülkeler olarak listede birinci sırayı paylaşıyor.

Sıralamanın en sonundaysa 8 puanla Somali, Kuzey Kore ve Afganistan yer alıyor. Amerika 73 puan alarak 19’uncu sırada yer aldı.

Şeffaflık Örgütü’nün araştırma ve veri direktörü Robin Hodess, endeksin, uzmanlar ve iş çevrelerinin ülkelerindeki yolsuzlukları nasıl algıladığının bir göstergesi olduğunu söyledi.

Endeks, aralarında Afrika Kalkınma Bankası, Dünya Bankası ve Dünya Ekonomik Forumu’nun da yer aldığı 13 kaynaktan toplanan verilere dayanıyor.

Uyuslararası Yolsuzluk Raporu, bugün Berlin’de açıklandı. Dünya Yolsuzluk Raporu'nun ayrıntılarını Berlin muhabirimiz Cem Dalaman bildiriyor:

Rapora göre, yolsuzluğun en yaygın olduğu ülkelerin başında dünyada Somali, Avrupa Birliği’nde ise Yunanistan geliyor. Uluslararası Şeffaflık Örgütü Transparency International tarafından dünya çapında düzenlenen ve geleneksel olarak Aralık ayında açıklanan rapora göre, yolsuzluk konusundaki konumunu altı yıldır ‘koruyan’ Somali’den sonra Afganistan ve Kuzey Kore dünyada yolsuzluğun en yaygın olduğu ülkeler listesinde diğer üç sırayı paylaşıyor. Bu ülkelerin ardından ise Myanmar’la birlikte Özbekistan ve Türkmenistan geliyor.

Yolsuzluk konusunda örnek ülke, Yeni Zelanda. İskandinav ülkeleri Danimarka, Finlandiya, İsveç yolsuzluğun an az olduğu ülkeler listesinde ilk sıraları paylaşıyor. ABD, Asya, AB ülkeleri ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu toplam 170 ülkedeki yolsuzluğun incelendiği rapora göre, geçen yıl 61. sırada bulunan Türkiye bu yıl listede 54. sırada, başka bir ifade ile yolsuzlukla mücadelede iyileşme gösteren ülkeler arasında yer alıyor.

Örgütün yaptığı araştırma Euro krizi nedeni ile iflasın eşiğine gelen Yunanistan'ın bu alandaki sorununu da ortaya koyuyor. Yunanistan 27 Avrupa Birliği ülkesi arasında yolsuzluğun en yoğun olduğu ülke, listedeki yeri ise bir önceki yıla kıyasla 14 basamak gerileyerek 94.üncü sıraya yerleşiyor. Uluslararası Şeffaflık Örgütü, Yunan hükümetinin ekonomik önlemlere paralel yolsuzlukla mücadeleyi de daha ciddiye alması gerektiğini ve gerekirse bu konudaki yasaları sertleştirmesini önerdi. Yetkililer Yunanistan’da rüşvetin de yolsuzluk gibi büyük bir sorun olduğunu, nitekim ülkede kamu görevlileri ve özel sektör çalışanlarına ödenen rüşvetin bir yılda kişi başına 3 bin Euro’yu bulduğu belirtti.

Yolsuzluk sicili en temiz ülkeler listesinde ABD 19. sırada. Dünyanın en büyük ikinci sanayi ülkesi Çin ise 80. sırada yer alıyor. Çin Komünist Partisi'nin son kurultayında görevinden ayrılan Başbakan Hu Jintao, ülkedeki yolsuzluğu Çin’in çökmesine neden olabilecek boyutta bir sorun olarak tanımlamıştı. Transparency International'e göre, yolsuzluk konusunda olumsuz bir gelişme yaşanan bir diğer ülke Almanya. 13’üncü sıraya gerileyen Almanya birçok AB ülkesinin arkasında bulunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG