Erişilebilirlik

Türkiye ve Rusya Nükleer Santral Anlaşmasını İmzaladı


Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev Ankara'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüştü

Türkiye'yle Rusya arasında nükleer enerji alanında işbirliği ve vize kolaylığı konuları dahil 17 anlaşma imzalandı. Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev Ankara'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüştü.

Medvedev, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile düzenlediği ortak basın toplantısında Türkiye ile stratejik bağları övdü.

Gül de, Medvedev ile önümüzdeki beş yıl içinde ikili ticareti üç katına, 100 milyar dolara çıkarma konusunda anlaştıklarını söyledi.

Görüşmelerin ardından 20 milyar dolarlık "Akkuyu Sahasında Nükleer Enerji Santralinin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliği Anlaşması" imzalandı. Medvedev'le görüşmesinin ardından açıklama yapan Başbakan Tayyip Erdoğan, "Nükleer enerji konusunda imzalar atıldı, bunu parlamentolarımızdan geçireceğiz ve süreci başlatacağız. Akkuyu santralinin inşası başlayacak" diye konuştu. Nükleer santral inşaatının yedi yıl içinde tamamlanması öngörülüyor.

Nükleer enerji anlaşması Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin tarafından imzalandı.

Türkiye'yle Rusya Arasında Vize Kolaylığı

30 günlük seyahatler için Türkiye ve Rusya arasında vize uygulaması kaldırıldı. Cumhurbaşkanı Gül, vizelerin kaldırılması konusunda, "Bu, hem Türk hem Rus halkı için çok memnuniyet vericidir. İlk faydayı da turistler görecektir. Nakliyeciler, şoförler hep göreceklerdir ama turistler için bu büyük bir avantajdır" dedi. Medvedev de vizelerin kaldırılması konusunda "tarihi bir anlaşma" yapıldığını belirtti.

Vize kolaylığı anlaşması da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutolu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov tarafından imzalandı.

Ticaret Hacminin Arttırılması

İki ülke arasındaki işbirliğinin geldiği seviyenin gurur verici olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, 38 milyar dolarlık ticaret hacminin beş yıl içinde 100 milyar dolara çıkarılmasını hedeflediklerini kaydetti.

XS
SM
MD
LG