Erişilebilirlik

Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği'ne Molotoflu Saldırı


HDP'li milletvekillerinin dün gece düzenlenen operasyonla gözaltına alınmalarının hemen ardından, Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği'ne molotof kokteylli saldırı düzenlendi. Fransa'nın Paris başta olmak üzere Nantes, Montpellier Toulouse ve Strasbourg kentlerinde de gösteriler başladı.

Sabaha karşı 03.30 sularında Paris Büyükelçiliği binasına gelen bir grup, ellerindeki molotof kokteyllerini binanın giriş kapısı önüne attılar. Elçiliğin giriş kapısı hafif hasar alırken, polis kısa sürede olay yerine geldi. Eylemi düzenleyenler kaçmayı başarırken, olayla ilgili gözaltı olmadığı belirtildi.

Bu arada Fransa'da yaşayan Kürt derneklerinin çağrısı üzerine HDP'li milletvekillerinin gözaltına alınmasını protesto eden bir grup gösterici Paris'te Repbublique Meydanı'nda toplandı. Avrupa Konseyi'nin bulunduğu Strazburg kentinde de bir grup, Konsey binası önünde, HDP'li milletvekillerinin resimlerini taşıyan pankartlarla eyleme başladı. HDP'li olduğu belirtilen bir grup ise Avrupa Konseyi yetkilileri ile görüşme talep etti.

Güneydeki Montpellier ve Toulouse ile Batı'da Nantes ve başkent Paris'te toplanan kalabalıklar bulundukları yerlerdeki büyükelçilik ve konsolosluk binalarına yürüme kararı aldı.

Fransa'dan "hukuk devleti" uyarısı

Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada ise "Türkiye ve Fransa'nın ortak değerlerle birbirine bağlı olduğu, özellikle Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu'na üye olan iki ülke olarak ilişkilerinin güçlü olduğu" vurgulandı. HDP’li milletvekillerinin gözaltına alınmasının ise yeni bir endişe kaynağı olduğu belirtilen açıklamada, "Fransa, Türkiye'yi hukuk devleti ve çoğulcu demokrasi ile basın ve ifade özgürlüğünü de kapsayan temel haklara saygı duymaya çağırıyor" ifadesi kullanıldı.

Büyükelçilikten açıklama

Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği'nde ise Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından HDP'li milletvekillerinin gözaltına alınmasına ilişkin bir duyuru yapıldı. Duyuruda milletvekillerinin haklarındaki dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin ifade vermeye gitmedikleri için gözaltına alındıkları belirtildi. Açıklamada "Bilindiği gibi savcıların ifade vermek üzere adliyeye çağırdığı kişilerin bu davete ısrarla uymayarak, yasaları ihlal etmeleri halinde sanıklar ifadelerine başvurulmak üzere gözaltına alınıyor," denildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG