Erişilebilirlik

Türkiye'deki Pakistanlı Mülteciler Yardım Bekliyor


Türkiye'deki Pakistanlı Mülteciler Yardım Bekliyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:45 0:00

Yunanistan’ın Kos Adası’na yakın olması nedeniyle mültecilerin Avrupa hayallerini gerçekleştirmek için mesken edindikleri Muğla’nın Bodrum ilçesi, her gün onlarca Pakistanlı mülteciye ev sahipliği yapıyor.

Ülkelerinde yaşanan bombalı saldırılar, terör ve işsizlik gibi nedenlerle Pakistan’dan kaçarak Türkiye’ye sığınan onlarca Pakistanlı mülteci, daha iyi bir hayata kavuşma hayaliyle Yunanistan’a geçmeye çalışıyor.

Avrupa’ya gidebilmek için yola çıkan Pakistanlı mülteciler, Türkiye’de çok zor şartlarda hayatlarını devam ettirdiklerini söylüyorlar.

Türkiye’nin gözde turizm beldesi olan Bodrum’da görüntülediğimiz Pakistanlı mülteciler, hayat hikayelerini ve Avrupa hayallerini Amerika’nın Sesi Türkçe Bölümü’ne anlattı.

Pakistan’da kimya hühendisliği okuduğunu söyleyen 20 yaşındaki Bilal Hussain, 3 hafta önce Türkiye’ye geldiğini, bir haftadır da Bodrum’da olduğunu ve parası kalmadığı için otobüs terminallerinde yattığını anlatıyor. Pakistan’da iki kardeşi olduğunu anlatan Bilal, okulunu yarım bırakarak Türkiye’ye gelmiş.

Bilal, “Pakistan’da terör, bombalar ve diğer birçok sebep yüzünden okumak imkansız, bu yüzden Türkiye’ye geldim. Buradan da Yunanistan’a gitmek istiyorum” diyor.

Bilal, parası olmadığı için otelde kalamadığını, sokaklarda yatmak zorunda olduğunu, birçok sorunla karşılaştığını belirtiyor.

Bilal, Yunanistan’a gidebilmek için bazı kişilerin 600 dolar veya daha fazla para karşılığında yardım sözü verdiklerini anlatıyor.

Pakistan’da iş olmadığını ve para kazanamadıklarını söyleyen 15 yaşındaki Ahmed Mohammad de, Avrupa hayaliyle yola çıkan bir mülteci. 5 ay önce annesi, babası ve 4 kardeşini Pakistan’da bırakarak Türkiye’ye gelen Mohammad, 1 haftadır Bodrum’da sokaklarda yaşıyor. Türkiye’de iş olduğunu, ancak bir iki aydır çalışmasına rağmen patronundan para alamadığını anlatan Pakistanlı Ahmed Mohammad, para alsalar bile çok az kazandıklarını, Yunanistan’da çok para kazanıldığını duyduklarını söylüyor. Mohammad, burada jandarmaların çok sorun çıkardığını anlatıyor. Ahmed Mohammad, günlerce ekmeksiz susuz kaldığını ve sokaklarda yatarken de birçok sorun yaşadığını belirtiyor.

Yunanistan’a gidebilmek için Bodrum’a gelen 45 yaşındaki Shabbir Majid, para sıkıntısı çektiğini söylüyor. 6 çocuğuyla karısını Pakistan’da bıraktığını anlatan Majid de jandarmalardan şikayetçi. Yunanistan’a gitmeyi planlayan Shabbir Majid, kendisine yardım edilmesini istiyor.

25 yaşındaki Faisal Usman ise 1 yıldır Türkiye’de yaşıyor. Usman, karısını ve iki çocuğunu Pakistan’da bırakarak Avrupa hayalini gerçekleştirmek için Türkiye’ye gelmiş. İki defa Yunanistan’a gitmek için yola çıktığını, ancak polislere yakalanarak tekrar kendisini Bodrum’da bulduğunu anlatıyor. Faisal Usman da İstanbul’da günde 12 saat çalıştığını, ancak sadece 700-800 TL kazanabildiğini söylüyor. Kazandığı paranın zar zor kirasına ve beslenmesine yettiğini söyleyen Pakistanlı mülteci, Pakistan’da kalan ailesine hiç para gönderemediğini belirtiyor. Usman, Türkiye’de çok az kazandığı için Yunanistan’a gitmek istediğini söylüyor.

Najib Omar ise 2 hafta önce Türkiye’ye gelmiş. Yaklaşık bir haftadır Bodrum’da olduğunu belirten Najib’in hikayesi de diğerlerinden farklı değil. Babasını Pakistan’da yaşanan bir terör saldırısında kaybettiğini belirten Najib, aiesinin tüm sorumluluğunu üstlenmek zorunda kalmış. Ülkesinde ilaç bulmanın bile çok zor olduğunu belirten Najib, Pakistan’daki terör olayları ve ekonomik sıkıntılara daha fazla dayanamayıp bütün riskleri göze alarak Avrupa’ya gitmeye karar vermiş. Avrupa hayalinin ilk durağı olan Yunanistan’a gitmeye çalıştığını söyleyen Omar, Pakistan’a dönmek istemediğini söyleyerek Türk yetkililerden yardım istiyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG