Erişilebilirlik

Türk Vatandaşları Libya'yı Terkediyor


Libya'dan Atatürk Havalimanı'na gelen Türk vatandaşları
Libya'dan Atatürk Havalimanı'na gelen Türk vatandaşları

Türk hükümeti, Bingazi’de mahsur kalan binlerce Türk işçisini almak Libya’ya gemiler gönderdiğini bildirdi. Çoğu Bingazi’de bir stadyumda toplanan Türk vatandaşları, gemilerin limana yanaşmasını bekliyor. Şu ana kadar yüzlerce Türk vatandaşı Libya’yı terk etti.

İstanbul Atatürk Havalimanı’na her gün Libya’dan çıkmayı başarabilen Türk vatandaşlarını getiren yolcu uçakları iniyor. Yolcuların her biri anlatacak korkunç hikayelere sahip.

Türk hükümetine göre Libya’da 25 bin Türk yaşıyor. Çoğu da inşaat sektöründe çalışıyor.

Partisinin Meclis grup toplantısında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan halen 800 Türk vatandaşının Libya’dan tahliye edildiğini, 2 bin 800 kişinin de tahliye edilmeyi beklediğini söyledi. Başbakan yedi uçağın kalkmaya hazırlandığını, bir firkateyn eşliğinde iki feribotun da Libya’ya varmak üzere olduğunu açıkladı.

Resmi olarak doğrulanmasa da bazı haberlerde Libya güvenlik kuvvetlerinin gösterilere karıştıkları suçlamasıyla bazı Türkleri gözaltına aldığı bildiriliyor. Bazı haberlerde bu Türklerin İsrail için casusluk yaptığı iddiaları bile var. Böyle haberlerin ulaşması, yakınlarından haber bekleyen çok sayıda kişinin korkularını arttırmaya yetiyor.

Başbakan Erdoğan dünkü Meclis grup toplantısına kadar Libya’daki olaylarla ilgili konuşmaktan kaçındı. Muhalefet ve köşe yazarları, Mısır’ın devrik Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’i eleştiren Erdoğan’ın neden Kaddafi’yi eleştirmekten kaçındığını sorguluyor. Ancak uzmanlar Libya’da çok sayıda Türk vatandaşı yaşadığına ve Türkiye’nin bu ülkeyle milyarlarca dolarlık ticari ilişkileri olduğuna dikkati çekerek, bu durumun Başbakan Erdoğan’ı kısıtlı açıklamalarda bulunmaya ittiğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG