Erişilebilirlik

Türk Topraklarına Ateş Açıldı


Türk yetkililer Suriye askerlerinin sınırdan bir mülteci kampına ateş açtığını ve bir Türk tercümanla en az iki Suriyeli mülteciyi yaraladıklarını açıkladı.

Türkiye geçen yıl binlerce mülteciyi topraklarında barındırmaya başladığından beri ilk kez bu tür bir olay oluyor.

Ateş açma olayı, Kilis yakınlarında kurulan mülteci kampında meydana geldi. Halen Suriye sınırındaki üç Türk ilinde kurulan kamplarda yaklaşık 25 bin mülteci barınıyor.

Bu arada silahlı isyancıların Türk sınırı yakınında çıkan çatışmada en az altı Suriye askerini öldürdükleri bildirildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Suriye hükümeti ve muhalif grupları, ateşkes için verdikleri sözü tutmaya çağırdı.

Ateşkes, Şam hükümetinin isyancı gruplardan yazılı güvence istemesi üzerine tehlikeye girmiş bulunuyor

Suriye, Pazar günü Annan barış planı çerçevesinde askerlerini çekmeden önce isyancıların çatışmaları durduracağına ilişkin sağlam garantiler verilmesini istediğini bildirdi.

Silahlı isyancı grub ise, asker çekme öncesi çatışmaları durduracağına dair yazılı güvence vermeyi reddetti.

Özgür Suriye Ordusunu komutanı Riad el-Esaad 10 Nisan’daki ateşkese uymaya hazır olduklarını ancak asla silahlarını teslim etmeyeceklerini söyledi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Cihad Makdessi, Şam’ın 10 Nisan’a kadar kuvvetlerini kentler ve dış mahallelerden çekeceği yolundaki haberlerin yanlış olduğunu açıkladı.

Sözcü Makdessi, BM-Arap Birliği özel temsilcisi Kofi Annan’ın “silahlı terörist grupların şiddeti durdurmayı kabul ettiği ve silahlarını bırakmaya hazır olduğunu” belirten yazılı güvenceler veremediğini söyledi.

Makdessi, Suriye’nin Ocak ayında Arap Birliği gözlemcilerinin ziyareti sırasında meydana gelen olayın tekrarına izin vermeyeceğini de vurguladı. Sözcü, hükümetin kuvvetlerini kentlerden çekmesinden sonra isyancıların yeniden silahlanıp tüm bölgeleri mahalleleri kontrol altına aldıklarını önesürdü.

Kofi Annan tarafından hazırlanan barış planı, ateşkesi izleyen 48 saat içinde direnişçilerin de silah bırakmalarını öngörüyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG