Erişilebilirlik

Türk TechNet’ten Yeni Girişimci Projeleri


Türk TechNet’ten Yeni Girişimci Projeleri
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:07:30 0:00
Son yıllarda Türkiye’de özellikle teknoloji girişimciliği alanında gözle görülür bir hareketlilik var. Bir süre önce New York’ta kurulan Türk TechNet adlı kuruluş da bu hareketliliği Amerika’ya taşımayı, girişimcilerin dinamizmini Amerikalı yatırımcıların zengin kaynaklarıyla buluşturmayı amaçlıyor. New York’ta yaşayan 15 kadar yatırımcı ve Türk girişimci tarafından kurulan ve kar amaç gütmeyen Türk TechNet kurucularından Murat Aktihanoğlu, hedeflerini üç ana başlıkta topluyor: “Türk TechNet olarak hedefimiz, Türk girişimcilere yardımcı olmak, bu girişimcileri yabancı yatırımcılarla biraraya getirmek ve Türkiye’deki yatırım ortamını dünya standartlarına çekmek.”

Türk TechNet ilk kez adını Mayıs ayında yaptığı proje ile duyurdu. Türkiye’den başarıları nedeniyle seçilen 10 teknoloji gurusu masrafları karşılanarak New York’a davet edildi. Mayıs ayının bir haftasını New York’ta geçiren bu başarılı start-up sahiplerine, Amerikalı yatırımcı ve girişimciler dersler verdi. Bir haftalık çalışma sonrasında da bu girişimciler kendi fikir ve projelerini anlatmak üzere Amerikalı yatırımcılarla buluşturuldu.

Turk TechNet’ten yeni projeler

Murat Aktihanoğlu, Mayıs ayında yaptıkları bu etkinliği önümüzdeki yıl da tekrarlamayı umuyor. Ancak gelecek yıl için Türk TechNet’in iki projesi daha var. Bunlardan ilki New York’ta bir Türk Teknoloji Merkezi kurmak. Bu merkez, New York’ta ofis kiralamakta zorlanabilecek start-up’lara yardımcı olmayı hedefliyor. Aktihanoğlu, “New York’ta ofis kiraları çok yüksek ve çoğunlukla da 5-10 yıllık sözleşme imzalanması bekleniyor. Biz Turk TechNet olarak kuracağımız merkezde, Türk start-up’lara masa kiralayarak bu sorunu aşmaları için yardımcı olmayı hedefliyoruz. Ayrıca bu merkezdeki Türk start-up’lara ‘mentor’luk yaparak bir anlamda rehberlik hizmeti sağlamayı da umuyoruz,” diyor.

İkinci proje ise kadın girişimcileri kapsıyor. Turk TechNet gelecek yıl, kadın girişimcilerden oluşan bir grubu New York’a getirmeye dönük bir proje üzerinde çalışıyor. Bu kadın girişimcilere daha uzun süreli dersler verilmesi ve girişimcilik alanında cesaretlerini daha da güçlendirecek programlar yapılması da proje kapsamında.

“Sıkıldığınız işlerde çalışmayın”

Turk TechNet kurucularından Murat Aktihanoğlu, Türkiye’deki teknoloji girişimciliğine büyük güven duyuyor. Aktihanoğlu, iki yıl öncesine kadar teknoloji yatırımları açısından Türkiye’nin bir alternatif olarak düşünülmediğini ancak bugün Amerikalı yatırımcıların sermaye yatırmak için Türkiye’deki başarılı teknoloji firmalarını seçenek olarak dikkate aldıklarını kaydediyor.

Murat Aktihanoğlu, Türk girişimcilerin başarılı olabilmek için küresel düşünmeleri gerektiğini ve sadece bir ülkede değil tüm dünyada tüketicilerin ihtiyaçlarını giderecek ürünler geliştirmelerini öneriyor.

Aktihanoğlu, “Türk girişimciler, farz etsinler ki, Silikon Vadisi’nin göbeğindeler ve hiç çekinmeden Instagram veya Facebook’a rakip olabilecek şirketler kursunlar, çünkü bilgisayarlar ve server’lar olduğu sürece dünyanın neresinde olduğunuzun önemi yok,” diyor.

Murat Aktihanoğlu’nun yetenekli gençlere bir de çağrısı var: “Biz Türkiye’de müthiş bir yetenek ve potansiyel olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzden de gençlere sevmedikleri bir işi yapmak yerine hayallerinin peşinde koşmalarını öneriyoruz. Çünkü biz onlara bu hayallerini gerçekleştirmede elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağız.”
  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG