Erişilebilirlik

‘Türk Subayları IŞİD’e Yardım Etti’ İddiası


Ankara’nın uzun süre “terörist” dememeyi tercih ettiği ve Türkiye-Suriye sınırını rahatlıkla kullandığı dile getirilen radikal İslamcı IŞİD’in, sınırda görev yapan Türk subaylarından destek gördüğü iddiası ortaya atıldı.

Cumhuriyet gazetesi, manşetten verdiği haberinde, Türkiye üzerinden bomba ve patlayıcı sevkiyatının bir numaralı sorumlusu olan “IŞİD Emiri” Mustafa Demir ile yüzbaşı, üsteğmen, asteğmen, astsubay ve uzman çavuş olarak görev yapan Türk askeri personeli arasında “samimi” görüşmeler yapıldığını öne sürdü. İddiaya göre, Türk askeri görevlileri, IŞİD cihatçılarına sınırdan geçişlerinde kolaylıklar sağladı. Haberde, IŞİD Emiri Mustafa Demir’in “Türk komutan ile görüşme” talebine bile olumlu karşılık verildiği kaydedildi.

Gazete, haberini, Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden IŞİD dava dosyasındaki savcılık belgelerinde yer alan telefon görüşmelerine dayandırdı. Skandal, yakınları IŞİD’e katılan altı Türk vatandaşının savcılığa başvurusundan sonra ortaya çıktı. Yapılan soruşturma, Mustafa Demir ile Türk subayları arasındaki telefon sohbetleri ve yüz yüze görüşmeleri ortaya döktü. Mustafa Demir’in, bir telefon konuşmasında “Burak Üsteğmen’e araba verdiğim yer mi?” diye sorduğu anlaşıldı.

Ankara hükümeti, Washington ve uluslararası camiadan gelen baskılar sonucu IŞİD politikasını değiştirmeye başladı. Ankara, uzun süre, IŞİD’in sınır geçişlerine ses çıkarmamak ve bu radikal İslamcı terör örgütünün Türkiye sınırları içindeki yapılanmasının üzerine gitmemekle suçlanmıştı.

1220 cihatçı yakalandı

Bu arada, Genelkurmay Başkanlığı, 2015’te, 961 ve bu yılbaşından bu yana 259 yabancı uyruklu IŞİD cihatçısının sınırlardan yasadışı geçiş girişimleri sırasında yakalandığını duyurdu. Yapılan açıklamada, yakalananların sayısında önemli bir artış görüldüğüne dikkat çekildi.

Açıklamaya göre, sadece bu ay içinde 81 IŞİD teröristi yakalandı. Bunların 33’ü Türkiye’ye, 48’i ise Suriye’ye geçmeye çalışıyordu. En fazla “IŞİD terörist trafiği” yoğunluğunun Kilis-Elbeyli bölgesinde görüldüğü de ifade edildi.

Ankara, geçen yaz aylarından bu yana sınırdaki görevli sayısını ve denetimlerini artırdı.

Serbest kalan şüpheli yeniden IŞİD’e katıldı

Öte yandan, IŞİD’e bomba düzeneği götürürken Konya’da yakalanan ancak mahkeme tarafından serbest bırakılan Mehmet A.’nın tekrar örgüte katıldığı ve ortadan kaybolduğu belirlendi.

Eskişehir’de sürdürülen “IŞİD-El Kaide” davasında, IŞİD cihatçıları Mehmet A. İle Salih B. yakalanamadığı için duruşma ileri bir tarihe ertelendi. Mehmet A. yedi ay tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılmıştı. Mahkeme belgelerine göre, Mehmet A. çatışmaların sürdüğü bölgelere gitti. Sanık Salih B. ise yurtdışında bulunduğu için son beş duruşmaya katılmadı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG