Erişilebilirlik

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde Son Durum


Darbe girişimi ardından olağanüstü hal ortamında, toplam 3 bin 73 asker ihraç edilmiş olan Türk Silahlı Kuvvetleri’nde tuğgeneral rütbesinde 17 atamayla kritik komutanlıklara atamalar yapıldı.

Resmi Gazete’nin bugün yayımlanan mükerrer sayısıyla Milli Savunma Bakanlığı’nda atamalar başlığı kapsamında TSK’daki kuvvet komutanlıkları bünyesinde komuta kademesinde atamalar gerçekleştirildi. O atama listesi şöyle sıralandı:

- Tümgeneral Rafet Sevinç Şaşmaz Harp Akademileri Komutanlığı'na

- Tuğgeneral Kadircan Kottaş Diyarbakır'daki 8. Ana Jet Üs Komutanlığı'na

- Tuğamiral Ali ÇekiçAksaz Deniz Üs Komutanlığı'na

- Tümgeneral Sinan Yayla Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı'na

- Tümgeneral Mehmet Göktan 1. Ordu Komutanlığı Kurmay Başkanlığı'na

- Tümgeneral Kemal Başak 3. Ordu Komutanlığı Kurmay Başkanlığı'na

- Tuğgeneral Celalettin Bacanlı MSB Asal Daire Başkanlığı'na

- Tuğgeneral Mustafa Gönel Kara Kuvvetleri Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı'na

- Tuğgeneral Mehmet Hakan Akyol Kara Kuvvetleri EDOK Eğitim Tümen Komutanlığı'na

- Tuğgeneral Kazım Dalkıran 52. Taktik Zırhlı Tümen Komutanlığı'na

- Tuğgeneral İdris Acartürk Genelkurmay 2. İstihbarat Analiz ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı'na

- Tuğgeneral Saffet Akçin 95. Zırhlı Tugay Komutanlığı'na

- Tuğgeneral Adem Haydar MSB İnşaat Emlak ve NATO Güvenlik Yatırımları Daire Başkanlığı'na

- Tuğamiral Cemalettin Bozdağ Deniz Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı'na

- Tuğgeneral İbrahim Dülger Hava Kuvvetleri Komutanlığı Prj Ynt Daire Başkanlığı'na

- Tuğgeneral İhsan Özdamar 3. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı'na

- Tuğgeneral Cemal Balıkçı Hava Kuvvetleri Komutanlığı Sistem Daire Başkanlığı'na.

Bu atamalarda askeri kaynaklarca yapılan değerlendirmelere göre; astsubaylıktan generalliğe yükselmesi çerçevesinde Tuğgeneral Balıkçı’nın atamasına dikkat çekildi. Tuğgeneral Bacanlı’nın ise, 28 Şubat süreci nedeniyle yargılandığı hatırlatılarak, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Lojisik Komutanlığı görevinden alınmasının göze çarptığı belirtildi. Ancak Bacanlı’nın, askeri alımı ve asker kaçakları ile ilgili adli ve idari soruşturma süreçlerinden sorumlu ASAL Daire Başkanlığı’na getirilmesine yine de olumsuz bakılamayacağı ifade edildi.

TSK açısından ne olmuştu?

OHAL kapsamındaki ikinci kanun hükmünde kararname olan 668 sayılı kararname ile Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında karar alınmasına süreci devre dışı bırakılarak, TSK’dan bin 684 (1684) subay ve astsubay ihracı gerçekleştirilmişti. Ardından YAŞ sonrasındaki OHAL kapsamındaki üçüncü kararname olan 669 sayılı kararname ile bin 389 (1389) asker ihracı da kesinleşmişti. Böylece TSK’dan toplam 3 bin 73 askeri personel ihraç edilmiş oldu. Yine 669 sayılı kararname ile Kara, Hava ve Deniz Kuvvet Komutanlıkları Genelkurmay Başkanlığı yerine doğrudan Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı hale getirilmişti. Dolayısıyla “eskiden atama listesi Genelkurmay Başkanlığı’nca hazırlanırken artık Milli Savunma Bakanlığı’nca hazırlanacağı” varsayımı dikkate alındığında,atamaların Genelkurmay’ın “devre dışı” olduğu liste olarak iddia edilmesi de mümkün.

Askeri okullar tartışması sürüyor

Bu arada Türkiye’de TSK’nın geleceği açısından OHAL kapsamındaki kararname ile askeri okullar hakkında kapatılma kararı verilmesiyle ilgili tartışmalar da devam ediyor.

CHP, OHAL kapsamındaki kararlar ve uygulamalar ile ilgili mağduriyetleri takip amacıyla oluşturduğu Komisyon çerçevesinde, Emekli Albay ve CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek’in de dahil olduğu CHP’li vekiller konuyu irdelemeye başladı.

Çiçek, darbeci generaller ile ilgili hazırladığı listede, aralarında imam-hatip liseleri mezuniyeti de olan sivil liselerden mezun olarak TSK’ya katılmış olan subaylar bulunduğuna da dikkat çekiyor. Çiçek, darbeci isimlere bakıldığında yarısı askeri okul kökenli ise yarısı sivil lise kökenli olması itibariyle Fethullah Gülen örgütü yapılanması sorununun sadece askeri kaynaklı gösterilmesine karşı çıkıyor.

CHP Eskişehir Milletvekili Prof.Dr. Gaye Usluer de, cemaat bağlantısı nedeniyle kapatılan vakıf-özel üniversitelerdeki öğrencileri mağdur etmemek için bu kurumları kamulaştırma ve öğrencilere bulundukları şehirlerde eğitimini sürdürme olanağı tanınması için girişimleri koordine ediyor.

Askeri bina ve araziler için “rant” endişesi

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Emekli Tuğgeneral Ali Er, kapatılma işlemi tamamlanan Kuleli Askeri Lisesi mezunu. Askeri lise ve harp akademilerini kapatma kararıyla TSK’nın geleneğine ve geleceğine zarar verildiği görüşünü paylaşan Er, tarihi 1800’lü yıllara dayalı harp akademilerinin kaybedilmesiyle kurmay subay eğitiminde sıkıntı yaşanacağını belirtti. Er, “Osmanlı Ordusu’nda harp akademileri oluşturulmadan öncesinde olduğu gibi alaylı subaylar ortamına dönülmesinden endişe duyuyoruz. Askeri liseler açısından ise Milli Eğitim Bakanlığı’na yani sivil otoriteye bağlı yeni bir yapılanma modeli olabilir aslında. Tamamiyle kapatılması yanlış. Ama en önemli endişemiz İstanbul’da Kuleli Askeri Lisesi,Maltepe Askeri Lisesi ve Selimiye Kışlası’nın veya Bursa’da Işıklar Askeri Lisesi’nin ranta açılması. Özellikle Kuleli’nin otel yapılacağı yönündeki bilgiler fazlasıyla gün ışığına çıkıyor” dedi.

Askeri bina ve araziler açısından son gelişmelerden biri de Bolu’daki 2. Komando Tugay Komutanlığı’nın, Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nca turistik tema parka dönüştürüleceği yönündeki AKP’li Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz’ın açıklaması oldu.

Kamuoyunda müteahhit kimliğiyle tanınmış Ali Ağaoğlu’nun da, 15 Temmuz’da hayatını kaybedenlerin yakınlarına ücretsiz ev vereceği gerekçesiyle askeri arazilere toplu konut yapımı için talip olduğunu açıklaması tepki çekti.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG