Erişilebilirlik

Türk Savcılar York Düşesi’nin Peşinde


Türk Savcılar York Düşesi’nin Peşinde
Türk Savcılar York Düşesi’nin Peşinde

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı İngiliz hükümetinden York Düşesi Sarah Ferguson'u yargılanmak için Türkiye’ye teslim etmesini istedi

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in ortanca oğlu Prens Andrew'un eski eşi Sarah Ferguson, ''özel hayatın gizliliğini basın ve yayın yoluyla ihlal'' etmekle suçlanıyor.

İddiaya göre Ferguson, 2008 yılında, İngiliz ITV kanalı için Ankara yakınlarındaki Saray çocuk yurduna kimliğini gizleyerek girmiş ve gizli çekim yapmış. Film Türkiye’yle birlikte Romanya ve Bulgaristan’daki çocuk bakım evlerinin durumunun incelendiği bir programda yayınlanmıştı.

Dava, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Saray Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nin suç duyurusunda bulunması üzerine açıldı. Savcılık 52 yaşındaki Bayan Ferguson’un 22 yıla kadar hapsini istiyor.

İngiliz hükümeti İçişleri Bakanlığı’nın York Düşesi Ferguson ile ilgili yasal bir talep aldığını doğrulamakla yetindi anca yorumda bulunmadı.

Resmi kurumlarda rüşvet, yolsuzluk, istismar ve sefaleti belgelemek amacıyla gizli film çekmek İngiltere’de suç değil.

Olaya geniş yer veren İngiliz gazeteleri Sarah Ferguson’un Türkiye'ye devletin kimsesiz çocuklara nasıl baktığını belgelemek için gittiğini hatırlatıyor ve “Türkler York Düşesi’nin gördüklerinden memnun kalmadılar,” diye yazıyor.

İngiliz ITV'de yayınlanan video. Bayan Ferguson tanınmamak için siyah peruk ve başörtüsü takmış.

XS
SM
MD
LG