Erişilebilirlik

Türk-Rus Gerginliği Almanya’nın Gündeminde


Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bir Rus uçağını düşürmesiyle oluşan durum Almanya’da da büyük endişeye neden oldu. Dünden bu yana televizyon haberlerine ve gazetelere damgasını vuran konu, bugün Alman Federal Meclisi'ndeki bütçe görüşmelerine de yansıdı.

Türkiye ve Rusya arasında yaşanan krizde gerginliğin tırmanmasının önlenmesi için “herşeyin yapılması gerektiğini” belirten Başbakan Angela Merkel, dün telefonda konuştuğu Başbakan Ahmet Davutoğlu'na da bu yönde bir çağrı yaptığını söyledi. “Türkiye'nin Rus uçağını Suriye sınırında düşürmesi bölgedeki durumu daha da alevlendirdi” diyen Merkel, her ülkenin topraklarını savunma hakkı olduğunu, ancak Suriye’deki durumun sadece siyaset masasından çözülebileceğinin unutulmaması gerektiğini vurguladı. Dün akşam saatlerinde Başbakanlık Basın Müşavirliği’nden yapılan açıklamada, Başbakan Davutoğlu’nun, Merkel’i telefonla aradığı ve uçağın Türk hava sahası ihlali sonrasında yaşanan gelişmeler hakkında bilgi verdiği duyurulmuştu.

Resmi açıklamada her iki başbakanın bu konu ve Pazar günü Brüksel’de düzenlenmesi öngörülen Türkiye-AB Zirvesi hakkında önümüzdeki günlerde yeniden konuşacakları da açıklanmıştı. Öte yandan çok sayıda başka Alman siyasetçi de Türkiye ve Rusya arasında yaşanan krizle ilgili açıklamalar yaptı. Tarafları “ihtiyatlı ve duyarlı” olmaya çağıran Dışişleri Bakanı Steinmeier, Rus savaş uçağının düşürülmesini “çok ciddi bir gelişme” olarak tanımladı ve bunun Suriye'deki çatışmaları durdurmayı hedefleyen Viyana Konferansı’na ve diğer uluslararası girişimlere zarar verebileceğini öne sürdü. Steinmeier, “Ben iki başkentte de aklın ve ihtiyatın hakim olacağını umut ediyorum,” diye konuştu. Sosyal Demokrat Parti SPD’nin Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, Rus uçağının düşürülmesiyle ilgili Türkiye’yi sert bir dille eleştirdi. “Bölgede tavırları öngörülemez olarak tanımlanan aktörün kim olduğu bu olayla ortaya çıkmıştır” şeklinde bir açıklama yapan Gabriel, Suriye krizinde teröre karşı uluslararası ittifak arayışının devam ettiğini bir dönemde yaşanan bu olayın gerginliğin yeniden artmasına neden olacağını ve tarafları biraraya getirme girişimine olumsuz yansıyacağını iddia etti. Muhaleffeteki Sol Parti’nin Meclis Grup Başkanı Sarah Wagenknecht ise, Türkiye’nin bu tavrının terör örgütü IŞİD’i desteklediğini gösterdiğini savundu. Dünya barışının tehlikeye atıldığını öne süren politikacı, Türkiye Büyükelçisi'nin Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak “Almanya'nın bu sorumsuz davranışı kınadığını bildirmesi gerektiğini” söyledi.

Öte yandan Almanya’yı sarsan mülteci krizinin en önemli konu olarak ön plana çıktığı bütçe görüşmelerinde, Başbakan Angela Merkel sorunun çözülebilmesi için Türkiye’yi “kilit ülke” olarak tanımladı. Avrupa’ya gelen mültecilerin sayısının azaltılması gerektiğini söyleyen Merkel, bu konuda büyük problemlerle karşı karşıya kalan Türkiye ile ortak çalışmaya alternatif olmadığınının altını çizdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG