Erişilebilirlik

‘Türk Mizah Dergileri de Tehdit Alıyor’


Charlie Hebdo saldırısı sonrası İstanbul'da da protesto düzenlendi
Charlie Hebdo saldırısı sonrası İstanbul'da da protesto düzenlendi

Charlie Hebdo saldırısı sonrası Amerika'nın Sesi'ne konuşan Türkiye'nin en çok okunan mizah dergilerinden Leman Dergisi yazı işleri müdürü, kendilerinin de ölüm tehtidi aldıklarını söyledi

Fransa’da Charlie Hebdo mizah dergisine yapılan saldırı, Türkiye’deki mizah dergilerinini de gündeme taşıdı. Leman Dergisi Yazı İşleri Müdürü Zafer Aknar, Amerika’nın Sesi’ne, “Ne İçişleri Bakanlığı ne valilik ne polis bizimle ne şimdi, ne önceki tehditler de bir irtibat kuruldu. Çünkü zaten bizleri tehdit eden merkezler belli. Bu tehdit dilini kimler kullanıyor, kaynağı neresi çok belli. Kimi kime şikayet edeceğiz ki? Biz kimseye düşman değiliz ki sadece mizah yapıyoruz. İnsan olarak korkuyorum ama çizmeyelim mi?” dedi.

Fransa’da 2’si polis memuru, 10’u dergi çalışanı 12 kişinin ölümüne neden olan silahlı saldırı, Türk kamuoyunda da farklı tepkilere yol açtı. Charlie Hebdo saldırısını, ‘basın özgürlüğü ve insan hayatı açısından kabul edilemez’ olarak niteleyen açıklamalara karşın Avrupa’daki İslamfobi’yi arttıracağı gerekçesiyle olayı aşırı radikal dini terörizm dışında komplo teorileriyle açıklayan tepkiler gündemde. Özellikle Twitter’da, Charlie Hebdo ekibini suçlayan mesajlar dikkat çekti.

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesiyle Türkiye’de ünlü mizah dergileri Leman ve Penguen’e yönelik tehditleri siyaset gündemine taşıdı. Oran, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, Twitter’daki bazı mesajlardaki ölüm tehditlerinden örnekler verdi ve şu soruları sordu:

“ Leman ve Penguen dergileri ile çalışanlarına, karikatüristlerine yönelik özel güvenlik önlemi aldınız mı, almayacak mısınız? Bu dergi ve çalışanlarına yönelik koruma önlemi alınması yönünde tarafınıza ulaşan polis ve istihbarat raporları var mıdır, varsa bunların gereğini yaptınız mı? Türk Ceza Kanunu kapsamında hedef gösterme suçunu oluşturan paylaşımları yapanlar hakkında kolluk ve istihbarat birimleri hangi önlemleri aldı? Önlem alınmadıysa bu yönde talimat vermeyecek misiniz?”

Leman: Herhangi bir güvenlik önlemi alınmadı

Leman Yazı İşleri Müdürü Zafer Aknar, Amerika’nın Sesi’ne, İstanbul merkezli yayın noktalarında herhangi bir güvenlik olmadığını açıkladı. İçişleri Bakanlığı, İstanbul Valiliği veya Emniyet Müdürlüğü’nce kendileri ile herhangi bir irtibat kurulmadığını ve önlem alınmadığını söyleyen Aknar, “Bizimle ne şimdi ne önceki tehditler de hiçbir irtibat kuruldu. Çünkü zaten bizleri tehdit eden merkezler belli. Bu tehdit dilini kimler kullanıyor, kaynağı neresi çok belli. Kimi kime şikayet edeceğiz ki? Biz kimseye düşman değiliz ki sadece mizah yapıyoruz” dedi.Mizahçılar olarak korku duymadıklarını kaydeden Aknar, çünkü küfretmediklerini, hakaret etmediklerini sadece mizah ürettiklerini söyledi. Aknar, “Zaten her gün bize karşı dava açılıyor. Mahkemelere gidiyoruz kendimizi savunuyoruz. Bugüne dek Leman olarak bir dava haricinde hepsinden de aklanıyoruz. O davada hukuki bir sıkıntı yaşandı” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Başbakanlık döneminden beri dava açtığı mizah dergilerinden birisi olan Leman’ın Yazı İşleri Müdürü Aknar, “Önemli değil bize dava açabilirler. İnsanlar bazen rahatsız olabilir ama hukuken karşımıza çıkabilirler. Geçmişte Turgut Özal, Tansu Çiller açmıştır. Şimdi Sayın Erdoğan açıyor” dedi.

Aknar: İnsan olarak korkuyorum ama çizmeyelim mi?

“Yüzüm kızarıyor” diyen Aknar, her zaman tehdit aldıklarını ancak Charlie Hebdo’ya yapılan saldırı sonrası yine ağıza alınamayacak küfürler ile ölüm tehditleri yapıldığını söyledi. Twitter’da Leman ile diğer mizah dergilerine yönelik aleyhte kampanya başlatıldığını belirten Aknar, şunları dile getirdi:

“Sanal alemde bir takım kampanyalar başlattılar. ‘Bu size ders olsun’ gibi mesajlar yazılıyor, Belki medya şimdi dikkatini verdi ama biz her zaman böyle tehdit ediliyoruz. Korku insana ait bir duygu. Ne yapalım gerçekleri dillendirmeyelim mi? Herhangi bir önyargımız yok. Kimse ile özel bir derdimiz yok. Karikatürist olarak kimseye özel bir takıntımız yok. Bizim ne inanç ne düşünce olarak özel bir hedefimiz var. Bu mizahın doğasına aykırı olur. Biz doğru bildiğimiz gerçekleri, yazarak, çizerek mizahi dille eleştiriyoruz.”

Aknar: Charlie Hebdo değil insanlık kaybetti

“Şu anda kabus görüyoruz. Uyanalım istiyoruz. Ben şahsen ağrı kesici ilaçlarla ayakta duruyorum. Gerçekten şoktayım. Gerçekten sözcükler yetersiz kalıyor” diyen Aknar, 2002 yılında Charlie Hebdo ile ortak yayınlara da imza attıklarını anımsattı. Aknar, “Ne kadar dünya güzeli insanlar olduklarını yakından tanıdığımız için de biliyoruz ve bu da üzüntümüzü arttırıyor. Değil herhangi birisine ya da herhangi bir şeye düşman olmak, güzel insanlardı. Fransa değil tüm insanlık kaybetti. İnanılmaz yazık oldu. İnanın diyorum ki uyanayım ve bu kabus bitsin diyorum.”

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG