Erişilebilirlik

Türk Medyası Almanya'daki Terör Davası’nı İzleyebilecek


Almanya’da Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü davasını izleyecek basın mensupları için bugün kura çekimi yapıldı. Kurada Almanya içinde Almanca yayın yapan kuruluşlara 35 kontenjan ayrılırken, Almanya’daki yerli ve yabancı ajanslar için 5, yurtdışında Almanca yayın yapanlar ve yabancı basın için 10 kontenjan ayrıldı. İkinci gruptaki 10 kontenjan kapsamında Türk medyasına dört yer, Yunan ve İran medyasına da birer yer garantisi verilmişti.

Böylece Türk basın mensuplarına sabit bir yer ayrılmaması nedeniyle büyük tartışmalara neden olan ilk 50 kişilik liste tamamen yenilendi. Kura sonucunda bir sürpriz yaşandı ve Türk medyasından dört yerine toplam altı medya kuruluşuna sabit yer çıktı. Sabah, Hürriyet ve Evrensel gazeteleri ile İhlas Haber Ajansı ve El Cezire’nin İstanbul ofisine ve Ebru TV adlı televizyon kanalına duruşmaları izlemeleri için sabit yer verildi. Davaya bakan Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi, çekilişi Almanya’nın en tanınmış noterlerinden Profesör Dieter Mayer’e yaptırırken, Sosyal Demokrat Parti SPD’nin eski Genel Başkanı Hans-Jochen Vogel kura çekimi sırasında şahit olarak çekilişe katıldı.

2000-2007 yılları arasında sekizi Türk, biri Yunan biri de Alman polis olmak üzere toplam on kişiyi öldüren aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı adlı terör örgütünün hayatta kalan son üyesi Beate Zschaepe hakkındaki davaya Türk basın mensuplarına sabit bir yer ayrılmaması sonrasında, Sabah gazetesinin itirazını değerlendiren Federal Anayasa Mahkemesi davada en az üç yabancı basın mensubuna yer ayrılması veya akreditasyon sürecinin yeniden şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğine karar vermişti. Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi de bu karardan sonra daha önce yaptığı akreditasyon uygulamasını iptal ederek, gazetecilerin kurayla belirlenmesine karar verdi ve ilk duruşmayı 6 Mayıs’a erteledi.

Siyasi yorumcular Almanya’da 2.Dünya Savaşı sonrasındaki Nürnberg Mahkemesi’nden sonra ülkenin en önemli davası olarak tanımlanan NSU davasına medyanın ilgisinin çok büyük olduğunu, basına ayrılan yerlerin azlığının sürdüğünü ve ilk uygulamada akredite olarak davayı izleme hakkı kazanan, ancak şimdi yer bulamayan Alman gazetecilerin hayal kırıklığı yaşadığını ve konuyla ilgili tartışmaların devam edeceğini savunuyor.

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir ise Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada yeni akreditasyon düzenlemesinin doğru olduğunu ve gündemi artık gazetecilerin sayısının değil, davanın içeriğinin belirlemesi gerektiğini söyledi.

Öte yandan Almanya geçen Cuma BM İnsan Hakları Komisyonu’nda NSU cinayetlerinin engellenememesi ve ardından yapılan soruşturma hataları nedeniyle özür diledi. Cenevre’de toplanan komisyonda bir açıklama yapan Federal Hükümetin İnsan Haklarından Sorumlusu Markus Löning, Alman güvenlik birimlerinin NSU cinayetlerinin önlenmesinde ciddi hatalar yaptığını ve ırkçı cinayetlerin Almanya’da son yıllardaki en büyük insan hakları ihlali olduğunu söyledi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG