Erişilebilirlik

Türk Asıllı Politikacının Hedefi İzmir


Türk Asıllı Politikacının Hedefi İzmir
Türk Asıllı Politikacının Hedefi İzmir

2010 Kasım seçimleri, Türk asıllı Amerikalılar açısından önemli bir gelişmeye sahne oldu. Daha önce Amerikan siyasetine aktif olarak katılma konusuna çekimser davranan Türkler Kasım ayında yerel seçimler için beş aday çıkararak bu alanda bir ilke imza attı. Bu adaylardan ikisi seçimden galip çıktı. Türk asıllı Amerikalılar 2011’e de iddialı girdi. 1 Mart günü Florida eyaletinin Tampa kentinde yapılacak yerel seçimlere yine bir Türk asıllı Amerikalı adaylığını koydu.

Michael Çiftçi 27 yıl önce babasının NATO’daki görevi nedeniyle ailesinin İzmir’de bulunduğu sırada bu kentte doğmuş. Annesi Amerikalı, babası Türk olan Çiftçi Amerika’da büyümüş. Siyasete olan ilgisi erken yaşta başladığından 18 yaşında Florida eyalet seçimlerinde kampanya görevlisi olarak politikaya ilk adımını atmış. Ardından yine eyalet valilik seçimlerinde görev almış. Michael Çiftçi’nin yolu 2007’de tekrar Türkiye’ye düşmüş.

Michael Çiftçi, “Saatchi & Saatchi bünyesinde Türkiye’de CHP için seçim kampanya danışmanı olarak çalışmaya hazırlanıyordum, ancak e-muhtıra sonrasındaki gelişmeler bizim kampanya hazırlıklarımıza uymayınca Türkiye’de kalma planım gerçekleşmedi, Amerika’ya döndüm,” diyerek özetliyor Türkiye macerasını.

Micahel Çiftçi
Micahel Çiftçi

Türkiye dönüşü Michael Çiftçi bu kez Türkiye ile gönül bağı olan --damadı Türk olan -- Temsilciler Meclisi Üyesi Virginia Foxx’la birlikte çalışmaya başlamış. Michael Çiftçi’nin seçim kampanyasında çalıştığı bir diğer isim de başkanlık yarışı sırasında Cumhuriyetçi Senatör John McCain olmuş.

Michael Çiftçi, bu kez kendisi için çalışıyor ve 1 Mart’ta yapılacak seçimlerde Tampa Belediyesi Üçüncü Bölge Temsilcisi olarak seçilmeyi umuyor. Tampa seçimleri partiler üstü, dolayısıyla adayların herhangi bir partiden aday olmaları gerekmiyor. Dolayısıyla Çiftçi’nin Cumhuriyetçi Parti’ye kayıtlı olmasının seçimlerde herhangi bir etkisi yok. Zaten Çiftçi her iki partinin de halkın ekonomik beklentilerini karşılamadığını düşünüyor.

İzmir-Tampa ticaret köprüsü

Michael Çiftçi seçim kampanyasında Tampa kentinde ekonomik canlanmayı hızlandırma sözü veriyor. Bunun için de kentin turizm altyapısını, canlı ekonomilere sahip olan Latin Amerika ülkelerine yakınlığını ve tıp ile eğitim kurumlarının sunduğu fırsatları kullanmayı planlıyor.

Amerika’da 2 Kasım seçimlerinde beş Türk asıllı Amerikalı aday seçim yarışına girdi. Bunlardan Jay (Ceyhun) Karahan Teksas eyaletine bağlı bir ilçede başyargıçlığa, John Alpay da California’daki San Clemente şehrinin Capistrano şehri okul bölgesi kurulu üyeliğine seçildi. California ve Maryland’de seçime giren üç Türk asıllı Amerikalı, Yunus Aksoy, Osman (Oz) Bengür ve Timur Taluy ise sandıkta istedikleri sonucu alamadı. Michael Çiftçi ise 1 Mart günü yapılacak Tampa Belediye Meclisi üyeliği seçimlerine katılıyor.

Michael Çiftçi, İzmir’le olan gönül bağını da ekonomik canlanma planlarında devreye sokmak istiyor.

“İzmir ve Tampa 20 yıl önce kardeş şehir olmuşlar, bu her iki kent için de büyük fırsatlar sunuyor,” diyen Michael Çiftçi en önemli fırsat alanlarından birinin de yenilenebilir enerji sektörü olduğunu söylüyor.

Çiftçi, “Bir süre önce Amerikan EXIM Bank ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından yapılan konferansta da bu konu ele alındı. Türkiye’de kısa süre önce temiz enerji konusunda bir yasa çıkarıldı, Amerikan EXIMBANK da yenilenebilir enerji üreten türbinlerle güneş panelleri satın alan Türk firmalarına büyük kredi kolaylıkları sağlıyor. Tampa ve İzmir bu gelişmelerden yararlanabilir,” diyor.

Michael Çiftçi’nin planı, Tampa’yı türbin ve güneş panelleri üreten bir merkez haline getirmek, İzmir’deki şirketler aracılığıyla bunları Türkiye’ye ihraç etmek. Çiftçi, bu şekilde kurulan ilişkiler sayesinde iki taraf arasındaki ticaretin genişleyerek başka alanlara da kayacağını söylüyor.

‘Amerikalı Türkler siyasette daha aktif olmalı’

Michael Çiftçi, Amerika ile Türkiye arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi açısından Amerika’da yaşayan Türkler’e büyük bir görev düştüğü görüşünde. Çiftçi, “Amerikalı Türkler siyasette çok aktif değiller ama artık bu değişmek zorunda,” diyor ve şu çağrıda bulunuyor:

Michael Çiftçi, “Amerikalı Türk dostlarımdan siyasete aktif olarak katılmalarını, benim gibi aday olan politikacılara yardım ve destek vermelerini istiyorum,” diyor.

Michael Çiftçi’ye göre, Türkler’in Amerikan siyasetinde sesi yükseldikçe Kongre’de Türkiye lehine alınacak kararların da sayısı artacak.

  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG