Erişilebilirlik

“Türk-ABD Ortaklığı: Bir Adım İleri Üç Adım Geri”


Amerika’daki düşünce kuruluşlarından Amerikan İlerleme Merkezi’nin yayınladığı raporda Amerika ile Türkiye ilişkilerinin gidişatındaki dönüm noktaları olarak Gezi olayları, Musul Konsolosluğu’nun basılması ve Kobani kuşatması gösteriliyor

Washington’daki düşünce kuruluşlarından Amerikan İlerleme Merkezi’nin (Center for American Progress) yayınladığı raporun başlığında Türk Amerikan ortaklığı için “Bir adım ileri, üç adım geri” ifadesi yer alıyor.

Raporda, Obama’nın ilk kez başkan seçildikten sonra yurt dışına yaptığı ilk ziyarette Türkiye’ye gitmesi, orada yaptığı konuşma ve o günden bugüne Türkiye Amerika ilişkileri değerlendiriliyor.

“IŞİD tehdidi öngörülemedi”

Amerika ile Türkiye ilişkilerinin gidişatındaki dönüm noktaları olarak da Gezi olayları, Musul Konsolosluğu’nun basılması ve Kobani kuşatması gösteriliyor.

Washington’daki düşünce kuruluşunun hazırladığı raporun IŞİD ile mücadele konulu bölümlerinde Türkiye’nin Suriye politikası eleştiriliyor. Kuruluşun Türkiye uzmanlarından Michael Werz ve Max Hoffman imzasını taşıyan raporda Türk hükümetinin, Esat rejiminin devrilmesine çok fazla odaklanarak, IŞİD’in bölgede yarattığı tehdidin, Türk vatandaşlarını da hedef alabileceğini öngöremeyerek, tedbir alamadığı kaydediliyor.

“Kobani dönüm noktasıydı”

Uzmanlar, Türk Amerikan ilişkilerinin en önemli dönüm noktalarından biri olarak da Kobani’nin IŞİD tarafından kuşatılması sonrasında yaşanan görüş ayrılığını gösteriyor; Türk yetkililerin aksine inandığını gösteren çabalarına rağmen, Kobani kentinin IŞİD’e karşı yürütülen mücadelede direnişin sembolü olduğunu ifade ediyor. Türkiye’nin, Kobani’den gelen on binlerce sığınmacıya kucak açtığı belirtilen raporda ayrıca, “Türk hükümeti IŞİD kuşatmasının ilk günlerinde, Kobani’deki Peşmerge güçlerine gerekli malzemenin ulaştırılmasını engellemek yerine izin verseydi, Suriyeli Kürt sığınmacıların evlerini terk etmelerine büyük ihtimalle gerek kalmayacaktı” deniyor.

“Yeni bir yaklaşım gerekiyor”

Amerikan İlerleme Merkezi uzmanları, Amerika’nın Erdoğan ve Adalet ve Kalkınma Partisi’ne yaptığı yatırımın işe yaramadığını ve yeni bir yaklaşıma ihtiyaç duyulduğunu savunuyor. Raporda ayrıca iktidar partisinden sık sık yükselen Amerika, Avrupa Birliği ve İsrail karşıtı söylemlerin Türk toplumunda Amerika karşıtlığını körüklediğine vurgu yapılıyor.

  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG