Erişilebilirlik

'Türk Amerikan İlişkilerine Yatırım Yaptık'


A boy shields himself from the rain at a refugee camp in Tyre, southern Lebanon, Jan. 31, 2013.
A boy shields himself from the rain at a refugee camp in Tyre, southern Lebanon, Jan. 31, 2013.

ABD Dışişleri Bakanı’nın Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu yardımcısı Phil Gordon, Türk- Amerikan ilişkilerine yatırım yaptıklarını ve bundan yarar sağladıklarını söyledi.

Bu sabah Washington’da Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nde Amerika ve Avrupa konulu bir konuşma yapan Gordon, Başkan Barack Obama’yla Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın, Türk muhataplarıyla yakın temas halinde olduklarını söyledi. Gordon şöyle konuştu: “Başkan Barack Obama ve Dışişleri Bakanı Clinton Türk muhataplarıyla çok yakın ve çok düzenli temas içinde. Bu ilişkiye planlı bir şekilde yaptığımız yatırımın yarar getirdiğini düşünüyoruz.”

Gordon Türkiye’yle Amerika arasında Afganistan, Libya ve Suriye konularında devam eden işbirliğinden övgüyle söz etti. Amerikalı yetkili şöyle konuştu: “NATO üyesi olarak Türkiye, asker göndermek dahil Afganistan’daki ortak çabalarımıza önemli katkıda bulunmuştur. İki olası ayrışma konusu olan Libya ve Suriye konularında da Türkiye, Amerika ve uluslararası toplumla çalışarak barışçı bir çözüm bulunmasına katkıda bulunmuştur.”

Ancak Gordon Amerika’yla Türkiye arasındaki görüş ayrılıklarını da gündeme getirdiklerini ve bunları Türk yetkililerle konuştuklarını anlattı. ABD Dışişleri Bakanı’nın Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu yardımcısı Phil Gordon görüş ayrılıkları arasında İran ve İsrail’i saydı ve şöyle devam etti:

“İran ve İsrail konuları dahil Türkiye’yle ayrıştığımız konularda da dürüst bir şekilde konuşmaya devam ediyoruz. İran’ın nükleer programı konusunda Türkiye’nin E3+3 (İngiltere, Fransa Almanya + Amerika, Rusya, Çin) formatının dışında çalışması ve 1929 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararına ret oyu vermesinden üzüntü duyduğumuzu belirtmekle birlikte Türkiye’nin yaptırımları uygulaması ve nükleer malzemenin yasadışı yollarla elde edilmesini engellemesinden memnunluk duyuyoruz.”



XS
SM
MD
LG