Erişilebilirlik

Turizm Gelirleri Yükseliyor, Türkiye de Payını Alıyor


BM Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) verilerine göre dünyada turizm gelirleri her yıl yüzde 4 oranında artış gösteriyor. Bu durum küresel ekonomideki yavaşlamaya rağmen son günlerini yaşadığımız 2012’de de değişmedi. Teknolojik gelişmeler ve seyahat olanaklarının artması ile dünya turizminin son 30 yılda çarpıcı bir şekilde ivme kazandığını hatırlatan uzmanlar turizmin Türkiye de dahil olmak üzere çok sayıda ülke için istihdam yaratıcı ve döviz girdisi sağlayan en önemli sektörlerden biri olduğuna vurgu yapıyorlar. İnsanların ceplerindeki paranın azalması durumunda bile tatile çıkmaktan vazgeçmediğini savunan Dünya Turizm Örgütü, 2013 yılında da yüzde 2 ila 4 aralığında büyüme bekliyor.

Turizmi canlandıran ve büyümesine neden olan ülkelerin başında Çin geliyor. Çin dünyaya 2012’de 70 milyon turist yolladı. Beş yıl öncesine göre ikiye katlanan bu sayıya paralel ülkenin seyahat pazarının büyüklüğü 232 milyar dolar olarak tahmin ediyor. Çin’den gelen turistlerin giderek artan oranda ilgi gösterdiği ülkelerden biri olan Türkiye’de bu yıl 31,8 milyona ulaşması beklenen yabancı ziyaretçi sayısı Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tahminlerine göre 2013'te 33 milyona çıkacak. Bu yıl 23,5 milyar dolar olması tahmin edilen turizm geliri de gelecek yıl 25,4 milyar dolara ulaşacak. Sektör uzmanları 2012'in beklentilere göre daha iyi geçtiğini ancak bir önceki yıla göre düşüş yaşandığını belirtiyor ve buna neden olarak Mısır’ın son iki aydaki beklenmedik hamlesiyle turizm pazarının daralmasını ve Türkiye’de fiyatların artıp maliyetlerin yükselmesini gösteriyor.

Turizmciler örneğin Suriye ile çatışma gibi siyasal alanda olumsuz bir gelişme ya da ekonomik kriz olmaması halinde 2013'ün istikrarlı geçeceğini söylüyor. En yoğun şekilde beklenen turist grupları ise Almanlar ve Ruslar. Geçen yıl Türkiye'yi 3,5 milyon Rus turist ziyaret ederken, 4,8 milyon Alman da tatilini Türkiye’de geçirdi. Türk Alman Sanayi ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve turizmci Bahattin Kaya 2013 sezonunda da Türk turizminin kaliteli tesisleri, profesyonel hizmetiyle ve siyasi güvenirliliği ile yeni bir rekor kıracağını belirtiyor. 2012 verilerine göre Türkiye'deki turizm işletme belgeli konaklama tesislerindeki yatak kapasitesi ise 725 bin.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG