Erişilebilirlik

Tunus'ta Seçimi Laik Parti Kazandı


Oy verdikten sonra mürekkepli parmaklarını gösteren laik parti yandaşları
Oy verdikten sonra mürekkepli parmaklarını gösteren laik parti yandaşları

İlk sonuçlara göre Tunus'un Sesi Partisi 217 üyeli parlamentoda 80, ılımlı İslamcı Ennahda Partisi ise 67 sandalya kazandı; Ennahdah seçim yenilgisini kabul ederek rakibini kutladı

Tunus’ta Ocak ayında yeni anayasanın kabul edilmesinden sonra yapılan ilk genel seçimlerde laik Tunus’un Sesi partisi en çok milletvekilini çıkardı.

Geçen seçimin galibi ılımlı İslamcı Ennahda Partisi’nin üst düzey yetkililerinden Lütfi Zitoun, rakip Tunus’un Sesi’nin seçimi birinci parti olarak bitirdiğini kabul ederek kutladı ancak ülke çıkarları için yeni bir koalisyon hükümeti kurulması çağrısı yaptı.

İlk sonuçlara göre 217 üyeli parlamentoda Tunus’un Sesi Partisi 80, Ennahdah ise 67 sandalye kazandı.

Tunus’un Sesi Partisi lideri Beci Caid Essebsi, seçimlerden zaferle çıkacaklarına dair olumlu işaretler olduğunu açıkladı.

Geçen yılki seçimlerden zaferle çıkan Ennahda Partisi lideri Raşit Gannuçi ise dünkü genel seçimlerin tarihi öneme sahip olduğunu kaydetti.

Arap Baharı ayaklanmalarının ilk başladığı ülkelerden olan Tunus’ta barış, bölgedeki diğer ülkelere oranla daha çok hissediliyor. Ancak reformların beklenen hızla ilerlememesi ve devrimden sonra süren ekonomik zorluklar ve işsizlik nedeniyle halk huzursuz.

Tunus son üç buçuk yıl içinde siyasi suikastlar, işçi ayaklanmaları, yüksek enflasyon ve İslamcı örgütlerin saldırılarına sahne oldu.

Ancak yine de Arap Baharı ayaklanmalarının yaşandığı diğer ülkelere göre Tunus’ta demokrasiye geçişin partilerin özellikle Ennahda’nın uzlaşıcı davranması ve silahlı İslamcı gruplara cephe alması nedeniyle çok daha pürüzsüz gerçekleştiği gözleniyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG