Erişilebilirlik

Tunus'ta Medya Üzerindeki Kısıtlamalar Kaldırıldı


Tunus'ta Medya Üzerindeki Kısıtlamalar Kaldırıldı
Tunus'ta Medya Üzerindeki Kısıtlamalar Kaldırıldı

Tunus’ta hükümet karşıtı gösteriler, ilk kez yıllardır kısıtlanan ifade özgürlüğü konusunda umutlu gelişmelere yolaçtı.

Tunus’un başkentinde yayınlanan Realities adlı haftalık dergi, son olaylar karşısında, beklemediği şekilde yoğun okuyucu tepkisiyle karşılaştı.

Dergide çalışan gazetecilerden Azza Türki, Tunus’ta yönetimin devrilmesinden bu yana devam eden karışık ortamı izlemede güçlük çektiklerini söylüyor.

Türki, Tunuslu gazetecilerin olağanüstü hızla gelişen olayları izlemede geri kaldıklarını, tam yakaladıklarını sanırken yeni gelişmelerle karşılaştıklarını vurguluyor.

Geçici Başbakan Muhammed Gannuşi, basına konan tüm kısıtlamaların kaldırıldığını ve eski Devlet Başkanı Zine el Abidin Bin Ali’nin 23 yıllık iktidarında basını susturan enformasyon bakanlığının kaldırıldığını açıkladı.

Realities dergisinin yayın müdürü Zayid Krişen, yeni sağlanan özgürlüklerin, dergisini bağımsız yayın özgürlüğü hedefine ulaştırdığını söylüyor.

Krişen, eski Cumhurbaşkanı Habib Burgiba döneminde, hükümet yetkilerine yönelik yayınların cezalandırılmasına rağmen özgür olduklarını, ancak Bin Ali yönetiminde bu özgürlüğün de ellerinden alındığını belirtiyor.

Krichen, Bin Ali döneminde bir yığın tabu olduğunu, devlet başkanı ve ailesini eleştiremediklerini, hükümet ya da nüfuzlu işadamlarının skandallarını, seçim hilelerini yayınlayamadıklarını söylüyor.

Facebook, Twitters ve İnternet gibi yayın organlarının aksine Tunus’taki yerel medya, Cumhurbaşkanı Bin Ali’nin ülkeden kaçışına kadar protesto gösterilerini bildirmedi.

Ancak son gelişmelerin ardından Tunus devlet televizyonu yön değiştirdi, hükümeti eleştiren haberlere yer vermeye başladı. Bazı gazeteler de yazıişleri müdürlerini görevden alarak aynı yolu izledi.

Tunus’taki gelişmeler, basın özgürlüğünü kısıtlayan diğer Arap ülkeleri için uyarı niteliği taşıyor.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün listesinde basın özgürlüğü açısından Tunus, en aşağı sıralardaydı. Örgüt, Cumhurbaşkanı Bin Ali’nin ülkeden kaçmasını “Basın özgürlüğünü öldüren adam gitti,” diye değerlendirdi.

Şimdi Tunus’taki Realites dergisinde gazeteciler için tek bir sınırlama var. Haberlerini akşam baskı başlamadan yetiştirmek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG