Erişilebilirlik

Tunus'ta Hükümeti Denetleyecek Bir 'Üst Kurul' Oluşturulacak


Devrik diktatör Zeynel Abidin bin Ali'nin resimlerini yakan protestocular
Devrik diktatör Zeynel Abidin bin Ali'nin resimlerini yakan protestocular

Tunus’ta bitmek bilmeyen protestoları dindirmek için geçici hükümeti denetleyecek özel bir üst kurul oluşturulması düşünülüyor.

Göstericiler, devrik diktatör Zeynel Abidin bin Ali yönetiminin eski yetkililerinin yeni hükümette kalmasını istemiyor.

Söz konusu kurulun, bir seçim yasası hazırlayacağı ve anayasayı yeniden yazacak yeni parlamento için seçim düzenleyeceği bildiriliyor.

Kurulda ayrıca Tunus’taki en güçlü işçi sendikası, barolar birliği, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin bulunacağı belirtiliyor. Denetleme kuruluna katılacak siyasi partiler arasında bin Ali’nin yasakladığı İslamcı grup El Nahda da bulunacak.

Hükümetin de, bir süre önce istifa eden bakanların yerine yenilerini belirlemesi bekleniyor. Bin Ali yönetiminin eski yetkililerine kilit bakanlık verilmesini protesto eden muhalefet yetkilileri ve sendika temsilcileri, geçen hafta hükümetteki görevlerinden istifa etmişti.

Öte yandan Tunus Genelkurmay Başkanı, “iktidar boşluğunun” diktatörlüğü geri getireceği uyarısında bulundu.

Orgeneral Raşit Ammar, ordunun “devrimi koruyacağı” sözü verdi ve siyasi boşluk yaratmanın yeni hükümete zarar vereceğini söyledi. General Ammar, orduyu protestoculara karşı kullanmayı reddettiği için Tunus halkı tarafından seviliyor.

Polis dün de başbakanlık binası önünde gösteri düzenleyen hükümet karşıtı protestoculara göz yaşartıcı gaz ile müdahale etti.

Göstericilerin, sokağa çıkma yasağına rağmen Pazar gecesinden bu yana başbakanlık binası önünde toplandığı bildiriliyor.

Öte yandan Paris savcısı, eski Tunus Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali’nin Fransa’daki malvarlığı hakkında soruşturma açtı.

Bin Ali, ayaklanmalar sonrasında bu ay başında ülkeden kaçmıştı.

XS
SM
MD
LG