Erişilebilirlik

Tunus'ta Halk Gıda Fiyatlarının Sürekli Artmasına Tepkili


Tunus'ta Halk Gıda Fiyatlarının Sürekli Artmasına Tepkili
Tunus'ta Halk Gıda Fiyatlarının Sürekli Artmasına Tepkili

Tunus’taki ayaklanmalar bölgedeki diğer ülkelerin de dikkatini çekiyor. Gıda ve petrol fiyatlarının rekor düzeye çıkması gelişmekte olan birçok ülkede hükümet karşıtlığını körüklüyor. Protesto gösterilerinin Tunus sınırlarının dışına taşacağını söyleyen uzmanlar haklı çıktı.

Önemli bir turizm merkezi sayılan Tunus’un 2011 yılına böyle çalkantılı gireceğini Tunus içinden ve dışından kimse tahmin edemezdi. Birçok uzman Tunus’ta patlak veren ayaklanmaların nedeninin ekonomik sorunlar, diktatörlük rejimi ve siyasi yolsuzluklardan kaynaklandığını düşünüyor.

Londra’daki düşünce kuruluşu Chatham House’dan Kuzey Afrika uzmanı Maha Azzam'ın yorumu şöyle: ”Ekonomik durumun Tunus’ta ayaklanmaların patlak vermesinde önemli rol oynadığı açık. Ancak ana nedenin siyasi durum ve kamuoyunun katılımına izin vermeyen diktatörlük rejiminin çok uzun süre ayakta kalması olduğunu düşünüyorum.”

Maha Azzam aynı duruma Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki ülkelerde oldukça sık rastlandığını, bunun da sosyal karışıklık olasılığını arttırdığını söylüyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tahıl, şeker ve et gibi temel gıdaların fiyatlarının artmaya ve 2008 yılında gelişmekte olan birkaç ülkede ayaklanmaların patlak vermesine yol açan seviyeyi aşmaya başladığını bildiriyor.

Londra’daki City Üniversitesi’nden gıda politikaları profesörü Tim Lang şunları söylüyor: ”Gelir düzeyinin düşük olduğu ülkelerde halk gelirinin büyük bir kısmını gıdaya ayırıyor. Petrol ve eşya fiyatlarının yükselmeye başladığı zamanlarda çok zorlanıyorlar. Açlık başgösteriyor. Gıda satan dükkanlarda mal kalmıyor. Öğünler atlanmaya başlıyor.”

Profesör Lang gıda fiyatlarının yükselmesinin öfkeye yol açtığını, ancak nadiren ayaklamaların ana nedeni olabileceğini söylüyor. Cezayir’de de son günlerde hükümet karşıtı protestolar düzenleniyor.

Cezayirli bir gösterici, ”Sorunumuzun yemeklik yağ, şeker ya da irmikle hiçbir ilgisi yok. Adaletsizlik, baskı rejimi ve yağmacılıkla ilgisi var,” diyor.

Mısır’da da protestolar devam ediyor. Bu ülkede de halk günde 2 dolarla geçinmek zorunda ve nüfusun yarısına yakını yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Çalışmalarını Londra'da sürdüren Kuzey Afrika uzmanı Maha Azzam, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki hükümetlerin halkın isteklerini karşılamak amacıyla gerekli önlemleri almak için çalışması gerektiğini söylüyor.


XS
SM
MD
LG